Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 18:45
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Niezbędnik gastronomiczny: Wilk do mięsa

Co to jest wilk do mięsa? Jak działa maszynka do mielenia mięsa? Na co zwrócić uwagę, kupując maszynkę tego rodzaju? Jakie dodatkowe funkcje powinna mieć dobra maszynka do mielenia mięsa? Jeśli szukasz odpowiedzi na powyższe pytania, zapraszamy do lektury.
Niezbędnik gastronomiczny: Wilk do mięsa
  1. Czym jest wilk do mięsa?
  2. Działanie maszynek do mielenia mięsa typu wilk
  3. Jak wybrać odpowiedni wilk gastronomiczny?
  4. Jakie funkcje powinien mieć maszynka do mielenia mięsa?
  5. O czym należy pamiętać kupując wilk gastronomiczny, aby uzyskać idealne mięso mielone?

Do mielenia mięsa zwykle wykorzystuje się maszynki typu wilk. Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny, hotel, masarnię lub innego rodzaju działalność i potrzebujesz wydajnej maszynki do mielenia mięsa, sprawdź, czym wyróżniają się urządzenia typu wilk i na co zwracać uwagę, kupując odpowiednie dla naszej firmy urządzenie.

Czym jest wilk do mięsa?

Wilk do mięsa to nic innego, jak urządzenie, które wykorzystuje się w celu rozdrobnienia i zmielenia surowego, mrożonego lub gotowanego mięsa. Tak przygotowane mięso poddaje się dalszej obróbce.

Jeśli interesują Cię wysokiej jakości urządzenia, koniecznie sprawdź rozwiązania dostępne na stronie gastroprodukt.pl/wilki-do-miesa-1, gdzie znajdziesz przede wszystkim wysokowydajne maszyny. Większość produktów do mielenia mięsa wykonuje się z trwałych, higienicznych i przede wszystkim bezpiecznych materiałów – a mianowicie ze stali nierdzewnej. Oferta obejmuje profesjonalne maszynki do mielenia mięsa typu wilk w przeróżnych rozmiarach. Mały wilk gastronomiczny sprawdzi się między innymi w mniejszych firmach gastronomicznych, masarniach czy sklepach spożywczych. Większe urządzenia do mielenia mięsa natomiast poleca się dużym masarniom, hotelom czy restauracjom.

Oprócz rozmiaru różnice mogą być widoczne również w wydajności. Niektóre urządzenia gwarantują przerobienie około 150 kg mięsa w trakcie jednej godziny, inne nawet 310kg/h. W przypadku sitek natomiast maszynki do mielenia mięsa typu wilk mogą mieć sia z otworami o średnicy 5 i 7 mm, 6 i 8 mm oraz 7 i 9 mm z dodatkiem w postaci dwóch noży tnących. Dobrej jakości urządzenia do mielenia mięsa często mają także specjalne lejki do nadziewania kiełbas. Dzięki temu umożliwiają nie tylko przerabianie wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka, ale również pozwalają na przygotowanie farszu do wędlin.

Działanie maszynek do mielenia mięsa typu wilk

Obsługa maszynki do mielenia mięsa typu wilk jest bardzo prosta. Na początku należy pokroić mięso i wepchać go przez wałek w kształcie ślimaka do tnącego ostrza. Następnie mięso dostaje się do sitka, przez które przechodzi i tym sposobem otrzymujemy zmielone mięso. Jego gramatura zależy oczywiście od wielkości otworów sita.

Standardowy wilk do mięsa składa się z korpusu centralnego, wałka ślimakowego, ostrza w kształcie gwiazdki oraz blaszki perforowanej, czyli sita. Korpus centralny ma dwa otwory – lej załadowczy (wejście) i wyjście. Przemysłowy wilk gastronomiczny to zautomatyzowane rozwiązanie, dzięki czemu cały proces mielenia mięsa jest łatwy i szybki. Warto wybierać zautomatyzowane maszyny, zamiast tych klasycznych, w których operator musi poruszać korbą, by wałek ślimakowy mógł się obracać. Takie urządzenia sprawdzą się głównie w warunkach domowych.

Wałek ślimakowy to element, który przesuwa mięso wzdłuż korpusu w kierunku ostrzy w kształcie gwiazdki. Ostrza natomiast przecinają żywność na nieco mniejsze kawałki, które następnie przechodzą przez wspomniane sito.

Jak wybrać odpowiedni wilk gastronomiczny?

W pierwszej kolejności warto zastanowić się, jaki rodzaj maszynki do mielenia mięsa wybrać – ręczny czy elektryczny? Ręczny – jak już wspominaliśmy – sprawdzi się głównie do domowego użytku. Do przygotowywania większej partii mięsa w krótszym czasie poleca się elektryczne maszynki do mielenia mięsa – czyli w restauracjach, masarniach czy hotelach.

Następnym czynnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest system rozdrabniania. Standardowy system rozdrabniania składa się ze ślimaka, nożyka oraz sita. Na rynku znajdziesz modele z nieco rozbudowanym systemem, który dodatkowo wyposaża się w tak zwany szarpak. Element ten odpowiada za rozdrabnianie mięsa na dużo mniejsze kawałki po włożeniu ich do maszynki. Jest jeszcze bardziej zaawansowany system, składający się ze ślimaka, szarpaka, nożyka, sita oraz drugiego zestawu nożyka i sitka.

Tam, gdzie mieli się niewielką ilość mięsa, w zupełności wystarczy wilk gastronomiczny ze standardowym systemem. Jeśli natomiast potrzebujesz urządzenia, które nie tylko rozdrobni mięso, ale także odpowiednio przygotuje je do dalszej obróbki, sprawdź koniecznie urządzenia z bardziej zaawansowanym systemem.

Więcej informacji na temat tego, jak wybrać odpowiedni wilk gastronomiczny, znajdziesz na stronie di.com.pl/wilk-do-miesa-do-uzytku-przemyslowego-3-wskazowki-jak-wybrac-odpowiedni-model-65365, gdzie podano trzy aspekty, na które warto zwracać uwagę, kupując maszynkę do mielenia mięsa.

Jakie funkcje powinna mieć maszynka do mielenia mięsa?

Dobra maszynka do mielenia mięsa to taka, która ma dodatkowe funkcje. W przypadku tych dodatkowych funkcji wyróżnia się między innymi zabezpieczenie przed przegrzaniem oraz system samodzielnego ostrzenia. Dzięki tej drugiej opcji noże pracujące w maszynce do mielenia mięsa są ostre przez cały czas. Warto również zwrócić uwagę na możliwość prostej wymiany noży lub sitka. To pozwoli na bezproblemowe dostosowanie grubości mielenia do typu mięsa czy do różnych potraw.

Jakie jeszcze funkcje powinna mieć maszynka do mielenia? Szczegóły na ten temat znajdziesz na stronie lm.pl/aktualnosci/informacja/129603/wilk_do_miesa_-_2_wskazowki_jak_wybrac_idealne_urzadzenie_do_mielenia, na której omówiono także budowę oraz zastosowanie maszynek do mielenia mięsa.

O czym należy pamiętać kupując wilk gastronomiczny, aby uzyskać idealne mięso mielone?

Oprócz dobrej maszyny warto wybierać jak najlepsze mięsa dostępne w sprzedaży. Dzięki temu urządzenia gastronomiczne pozwolą uzyskać odpowiedni smak. Mięso można znaleźć w sprawdzonych sklepach mięsnych, co nie powinno stanowić problemu dla profesjonalnej kuchni, która często musi pracować z surowym mięsem. Zamontowane w maszynie wałki ślimakowe oraz użycie wysokiej jakości materiałów pozwolą uzyskać dostęp do pracy ciągłej. Nic więc dziwnego, że profesjonalna maszynka typu wilki gastronomiczne ułatwia robienie dań typu kotlety mielone.
 
 Materiał zewnętrzny
 


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ