Cytrulina to związek dobrze znany sportowcom dzięki dobroczynnym właściwościom. Substancja ta wspomaga regenerację organizmu i poprawia jego wydolność. To jednak niejedyne zalety, jakimi wyróżnia się cytrulina.
Co to jest cytrulina?
Cytrulina https://www.bodypak.pl/pl/430-cytrulina to chemiczny związek organiczny z grupy alfa-aminokwasów, będący wynikiem przemiany ornityny, czyli aminokwasu budującego białka. Substancja ta występuje w przyrodzie naturalnie, ale częściej można ją spotkać pod postacią syntetyczną. W pierwszym przypadku polecanym źródłem cytruliny są arbuzy, w drugim z kolei zaleca się stosowanie L-cytruliny lub jabłczanu cytruliny występujących w wieloskładnikowych preparatach dla sportowców.
Jabłczan cytruliny cechuje się nieco wolniejszym działaniem w porównaniu z L-cytruliną, jednakże jest lepiej przyswajalny. Ma ponadto zdolność do zwiększania „pompy” mięśniowej, czyli napływu krwi do mięśni w trakcie ćwiczeń. Substancja ta służy też poprawie wydolności organizmu dzięki temu, że przedostaje się bezpośrednio do krwiobiegu. Jabłczan cytruliny zwiększa wytwarzanie tlenku azotu usprawniającego procesy oddychania komórkowego. Stosowanie cytruliny zgodnie z zaleceniami producenta, lekarza lub dietetyka jest bezpieczne dla organizmu.
Właściwości cytruliny
Cytrulina występuje w suplementach dla sportowców ze względu na swoje dobroczynne dla organizmu właściwości. Jest szczególnie polecana osobom wykonującym ćwiczenia aerobowe i anaerobowe. Substancja ta pomaga w szybkiej i skutecznej regeneracji organizmu nawet po intensywnych ćwiczeniach treningowych. Ponadto poprawia wydolność organizmu oraz wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, zmniejszając jednocześnie straty tkanki mięśniowej.
Składnik ten poprawia produkcję azotu, a tym samym stymuluje miejscowy przepływ krwi, reguluje napięcie ścian naczyń krwionośnych oraz usprawnia proces oddychania komórkowego. Cytrulina rozszerza również naczynia krwionośne, czego rezultatem jest poprawa poziomu ukrwienia organizmu oraz zwiększenie jego wydolności.
Substancja ta pomaga także zmniejszyć uczucie zmęczenia po wysiłku dzięki właściwości regulacji przepływu krwi do tkanek. Substancja wpływa też na skurcz włókien mięśniowych oraz stymuluje tlenową produkcję energii przez mięśnie podczas aktywności i wysiłku fizycznego. Jej zadaniem jest ponadto usprawnianie funkcjonowania metabolizmu m.in. poprzez obniżanie wydalania ważnych pierwiastków z organizmu, takich jak sód, potas, magnez i wapń. Dzięki temu związek ten wpływa w pozytywny sposób na równowagę zasadowo-kwasową organizmu.
Ważną zaletą cytruliny jest też wspomaganie usuwania amoniaku i kwasu mlekowego powstałych po wysiłku. To sprawia, że substancja łagodzi dolegliwości związane z bólami mięśniowymi, np. zakwasami.
Artykuł sponsorowany