Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 listopada 2024 11:46
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Naukowcy z KPU opracują nową technologię wypieku bezglutenowych biszkoptów

Pomocny w realizacji projektu będzie grant, w wysokości blisko 200 tys. zł, który otrzymała Karpacka Państwowa Uczelnia w Krośnie od Podkarpackiego Centrum Innowacji. Celem jest opracowanie innowacyjnej technologii wypieku prozdrowotnych biszkoptów.
Naukowcy z KPU opracują nową technologię wypieku bezglutenowych biszkoptów

Autor: KPU

Podkarpackie Centrum Innowacji zaznacza, że III nabór grantowy cieszył się rekordowym zainteresowaniem. Do konkursu wpłynęło 178 wniosków. Po ich ocenie formalnej i merytorycznej dofinansowanie otrzymało 63 projekty z pięciu uczelni w regionie. Łączna pula przyznanych pieniędzy to ponad 17 mln zł.

Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego, podkreśla, że prace badawczo-rozwojowe realizowane w ramach programu grantowego PCI świadczą o poziomie innowacyjności i nowoczesności nie tylko Podkarpacia, ale również całego kraju.

- Jako samorząd chcemy stawiać na innowacje, dlatego musimy wspierać je środkami, dedykować temu fundusze - mówi.

Do konkursu PCI krośnieńska uczelnia zgłosiła projekt autorstwa dr hab. inż. Barbary Krochmal-Marczak – "Opracowanie innowacyjnej technologii wypieku biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych".

Jego celem jest wytworzenie biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy i GMO oraz o podwyższonych wartościach odżywczych. - Produkt przeznaczony będzie dla osób, które mają problemy z nietolerancją glutenu, laktozy oraz dla osób z chorobami metabolicznymi, jak również dla osób ceniących zdrowy sposób żywienia - tłumaczą władze KPU.

Grant przyznany przez PCI dla krośnieńskiej uczelni to 186 680 zł.

Autor: tom


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ