Podkarpackie Centrum Innowacji zaznacza, że III nabór grantowy cieszył się rekordowym zainteresowaniem. Do konkursu wpłynęło 178 wniosków. Po ich ocenie formalnej i merytorycznej dofinansowanie otrzymało 63 projekty z pięciu uczelni w regionie. Łączna pula przyznanych pieniędzy to ponad 17 mln zł.
Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego, podkreśla, że prace badawczo-rozwojowe realizowane w ramach programu grantowego PCI świadczą o poziomie innowacyjności i nowoczesności nie tylko Podkarpacia, ale również całego kraju.
- Jako samorząd chcemy stawiać na innowacje, dlatego musimy wspierać je środkami, dedykować temu fundusze - mówi.
Do konkursu PCI krośnieńska uczelnia zgłosiła projekt autorstwa dr hab. inż. Barbary Krochmal-Marczak – "Opracowanie innowacyjnej technologii wypieku biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych".
Jego celem jest wytworzenie biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy i GMO oraz o podwyższonych wartościach odżywczych. - Produkt przeznaczony będzie dla osób, które mają problemy z nietolerancją glutenu, laktozy oraz dla osób z chorobami metabolicznymi, jak również dla osób ceniących zdrowy sposób żywienia - tłumaczą władze KPU.
Grant przyznany przez PCI dla krośnieńskiej uczelni to 186 680 zł.
Autor: tom