Które kraje słyną z największej produkcji kawy?
Każda dobra palarnia kawy ma do zaoferowania produkty ze sprawdzonego źródła, pochodzące z konkretnego kraju, danego regionu. Wszystkie te informacje powinny znajdować się na opakowaniu kawy. Światowy rynek kawy zdominowała Brazylia. Produkuje ona aż ponad trzy i pół miliona ton rocznie. Po przeliczeniu można powiedzieć, że na osobę przypada prawie siedemnaście kilogramów. Kraj ten ma dyspozycji nieco powyżej dwóch milionów hektarów. Wydajność utrzymuje się na poziomie prawie dwóch tysięcy kilogramów kawy na każdy hektar. Na drugim miejscu plasuje się Wietnam, który produkuje ponad półtora miliona ton kawy rocznie. W przypadku tego kraju można jednak mówić o większej wydajności. W czołówce producentów kawy znajdują się także: Indonezja, Kolumbia, Honduras, Etiopia, Peru, Indie, Gwatemala, Meksyk, Uganda, Laos, Nikaragua, Chiny, Wybrzeże Kości Słoniowej, Kostaryka, Salwador, Filipiny.
W mniejszej ilości kawę produkują następujące państwa: Papua-Nowa Gwinea, Madagaskar, Tanzania, Wenezuela, Haiti, Gwinea, Kenia, Kamerun, Tajlandia, Demokratyczna Republika Konga, Sierra Leone, Boliwia, Rwanda, Togo, Jemen, Dominikana, Angola, Burundi, Malawi. Oczywiście to nie koniec listy krajów, w których panują dogodne warunki do uprawy kawowca. W ich przypadku roczna ilość wyprodukowanej kawy nie przekracza jednak dziesięciu ton. Z większych producentów wymienić można Republikę Środkowoafrykańską, Malezję, Timor Wschodni, Mjanmę, Zambię, Kubę, Jamajkę, Panamę, Sri Lankę, Ekwador, Gwineę Równikową, Kongo, Stany Zjednoczone Ameryki i Nigerię.
Gdzie uprawia się kawę?
Kawa jest uprawiana na wielu kontynentach. W Ameryce Południowej największymi producentami są Brazylia, Kolumbia i Wenezuela. W Brazylii uprawia się arabikę i robustę. Pomimo tego, że to właśnie w tym kraju znajdują się miliony kawowców, to jednak żadnemu z gatunkowi kawy nie udało się zdobyć miana jednego z najlepszych. Brazylia zdominowała rynek kawowy pod względem produkcji. Z kolei w Boliwii uprawia się arabikę, w kraju tym panują do tego idealne warunki. Burundi znane jest z dobrej jakości arabiki i robusty. Na Dominikanie uprawiane są kawowce, które pozwalają na otrzymanie kawy delikatnej i mało kwaskowatej w smaku. Na Ekwadorze kawa jest średnio-mocna, cierpka, mało wyrazista. Z kolei kawy z Etiopii mają bardzo zróżnicowany smak. Wyróżnia się wiele odmian arabiki. Niemalże w każdym kraju uprawia się wyłącznie arabikę lub arabikę i robustę. Wynika to z tego, że są to dwa najpopularniejsze gatunki kawy. Za najbardziej cenną uznaje się arabikę ze względu na jej zbalansowany smak. To właśnie z niej powstają najwyższej jakości kawy premium, czyli kawy speciality. Najlepsze gatunki kawy pochodzą z Etiopii, Kenii, Kolumbii, Gwatemali, Kostaryki, Nikaragui i Wietnamu.
Materiał zewnętrzny