Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 listopada 2024 07:37
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Dietetyk – czy to zawód dla każdego?

W populacji wzrosło zainteresowanie zdrowym odżywianiem i wpływem żywienia na zdrowie człowieka. Coraz więcej osób ma świadomość, że to co jemy odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, ale także może bezpośrednio przyczynić się do rozwoju chorób takich jak otyłość lub cukrzyca typu 2. Naturalnym zjawiskiem, które można coraz częściej zaobserwować w sklepach jest czytanie etykiet produktów spożywczych w celu przeanalizowania składu, wartości energetycznej, zawartości makroskładników i witamin.
Dietetyk – czy to zawód dla każdego?

Bardzo popularne stało się korzystanie z usług dietetyków, a także wzrosło zainteresowanie owym zawodem co może być związane z panującą modą na zdrowe odżywianie. Zawód dietetyka został w 1967 roku wpisany do International Standard Classification of Occupations (Klasyfikacja zawodów i specjalności dla potrzeb rynku pracy). Zanim podejmiemy decyzję o rozpoczęciu nauki przybliżającej nas do bycia dietetykiem warto zgłębić wiedzę kim jest dietetyk, jakie cechy osobowości powinien posiadać, a także czym się zajmuje, ponieważ może okazać się, że nie jest to zawód odpowiedni dla nas. Praca dietetyka może być ciekawa dla wielu osób, niezależnie czy jest to dietetyk on-line czy pracujący stacjonarnie.

Kim jest dietetyk i jakie ma zadania?

Dietetyk to osoba z szeroką wiedzą dotyczącą żywienia człowieka zdrowego i chorego. Powinien posiadać wiedzę jak dobierać odpowiednie żywienie i rodzaje diet, ale także pełni rolę edukatora, prowadzi profilaktykę chorób dietozależnych i pomaga w leczeniu żywieniowym osób zmagających się z różnym stanem chorobowym.

Ponadto do zadań dietetyka należy umiejętność oceny stanu odżywienia, określenie zapotrzebowania na składniki odżywcze i sposobu żywienia, układanie jadłospisów, wykonywanie pomiarów antropometrycznych, wykonywanie analizy składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej, pomoc w zaleceniu suplementacji. Programy dla dietetyków niewątpliwie obecnie są dużym wsparciem dla pracy w tym zawodzie. Nie należy zapominać, że dietetyk powinien opierać swoją wiedzę na popartych naukowo treściach i wystrzegać się szerzenia własnych niesprawdzonych teorii, co przyczynia się do narastania mitów żywieniowych, a także może bezpośrednio zaszkodzić pacjentom.

Cechy, które powinien mieć dietetyk 

Zanim zdecydujemy się na zostanie dietetykiem warto zwrócić uwagę czy posiadamy odpowiednie cechy, które ułatwią nam pracę z drugim człowiekiem.

Przede wszystkim dietetyk powinien być osobą empatyczną, czyli potrafiącą rozpoznawać i współodczuwać stany psychiczne ludzi, a także posiadać umiejętność przyjęcia sposobu myślenia drugiej osoby i spojrzenia na rzeczywistość z jej perspektywy. Należy zwrócić uwagę na to czy jest się osobą komunikatywną i łatwo nawiązującą kontakty, ponieważ pacjenci często czują się zestresowani, skrępowani i to na barkach dietetyka spoczywa odpowiedzialność za rozluźnienie sytuacji i umiejętne przeprowadzanie rozmowy. Dietetykowi nie powinno sprawiać trudności komunikowanie się z ludźmi w różnym wieku, ponieważ zarówno dzieci jak i osoby starsze mogą potrzebować interwencji dietetycznej. Optymistyczne nastawienie do życia również jest istotnym elementem pracy, ponieważ nawet w ciężkich przypadkach nie należy pacjenta demotywować czy przewidywać niepowodzenia. Dietetyk powinien w prosty sposób przekazywać posiadaną wiedzę, ponieważ żargon dietetyczny może być niezrozumiały dla niektórych pacjentów, co może wywoływać poczucie niższej wartości i bezradności u pacjenta. Samodyscyplina, zaangażowanie, kreatywność i terminowość to również cechy, których nie powinno zabraknąć osobie chcącej zostać dietetykiem. Posiadanie powyższych cech ułatwia kontakt z pacjentem i sprawia, że wykonywana praca jest lubiana, satysfakcjonująca i niosąca pomoc.
W przypadku gdy jesteśmy osobami wstydliwymi, mało empatycznymi i nie lubiącymi kontaktu z drugim człowiekiem takowy zawód nie jest odpowiednim wyborem, ponieważ wystąpią bariery wewnętrzne w kontakcie z pacjentem co utrudni pracę obu stronom.

Miejsca zatrudnienia dietetyka:

  • szpitale,
  • przedszkola i szkoły,
  • cateringi,
  • sanatoria,
  • placówki medyczne np. przychodnie,
  • prywatne gabinety,
  • ośrodki SPA.

 



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ