Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 listopada 2024 11:28
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kwas foliowy i jego prozdrowotne właściwości

Kwas foliowy to zwyczajowa nazwa witaminy B9, a wiele osób nawet nie utożsamia go z samymi witaminami. Tymczasem ma on kluczowy wpływ na organizm człowieka, a jak się okazuje bardzo dużo osób cierpi na jego niedobór. Chociaż w normalnych sytuacjach, gdy niedobór witaminy B9 nie jest duży, organizm jest w stanie normalnie funkcjonować, to przedłużanie takiego stanu rzeczy może mieć druzgocący wpływ i lepiej go unikać. Na szczęście coraz więcej się na ten temat mówi, a świadomość społeczeństwa rośnie.
Kwas foliowy i jego prozdrowotne właściwości

Jest to szczególnie istotne, ponieważ kwas foliowy jest bardzo ważny w przypadku kobiet w ciąży, a jego niedobór może doprowadzić do bardzo groźnych wad rozwojowych, jak np. wady cewy nerwowej płodu. To pozwala także sugerować, że kwas foliowy ma wpływ na układ nerwowy organizmu i faktycznie tak jest, jednak jego prozdrowotne właściwości dużo szersze i bardziej skomplikowane, niż się to może wydawać. Z tego względu warto przyjrzeć się całemu temu zagadnieniu nieco dokładniej.

Czym jest kwas foliowy i do czego jest on potrzebny?

Witamina B9 (kwas foliowy) jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Co ciekawe, chociaż występuje naturalnie w pożywieniu w dość licznych produktach (warzywa, owoce, wątróbki zwierzęce) to cechuje go niższa biodostępność. Ten o wyższym parametrze jest syntetyzowaną formą folianu, którą można spotkać w wielu produktach o charakterze wzbogaconej żywności, a także w wielu suplementach diety. To powoduje, że nie brakuje preparatów, w których ta witamina B jest kluczowym składnikiem.

Chociaż najwięcej mówi się o wpływie kwasu foliowego na prawidłowy rozwój płodu, to jest on istotny z wielu różnych powodów. Przede wszystkim, organizm potrzebuje witaminy B9 do wytwarzania czerwonych krwinek, a także podziału komórkowego. Co ciekawe, wpływa ona także na nasze DNA, a także jest niezbędna do wielu innych reakcji komórkowych. Chociaż to wszystko brzmi dość tajemniczo, to dobrze odzwierciedla to rolę kwasu foliowego w organizmie człowieka i fakt, że warto zadbać o prawidłową jego podaż w codziennej diecie.

Właściwości kwasu foliowego w organizmie człowieka

Część z właściwości kwasu foliowego zdążyła już wybrzmieć, jednak nie są one wszystkie do końca jasne. Przede wszystkim witamina B9 uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, z których następnie powstaje DNA. Kwas foliowy jest odpowiedzialny także za prawidłowy rozwój wszystkich komórek w organizmie, a także za ogólne funkcjonowanie układu odpornościowego. Wszystko z uwagi na regulacje poziomu homocysteiny. Gdy jej poziom jest zbyt duży, może dojść do poważnych chorób układu krążenia, zawałów serca, czy też wylewów. 

To oczywiście tylko przykłady i jedne z najważniejszych właściwości witaminy B9, które przedstawiono w telegraficznym skrócie. Pozwala to jednak nakreślić to, jak ważne jest to, aby utrzymywać kwas foliowy na prawidłowym poziomie w swoim organizmie. W przypadku powstania niedoboru witaminy B9, może dojść do poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego, nerwowego itp.

Oczywiście przed rozpoczęciem suplementacji, także w przypadku kobiet w ciąży, najbezpieczniej jest skonsultować się z lekarzem. Wszystko z uwagi na fakt, że organizm człowieka jest bardzo złożony, a to oznacza, że określone problemy nie muszą wynikać z niedoboru witaminy B9, a także innych substancji. Dopiero po konsultacji należy sięgnąć po wartościowe suplementy diety, a te bez względu na rodzaj dolegliwości - na pewno uda się znaleźć w ofercie sklepu SFD.



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ