Czym się charakteryzują poszczególne poziomy wypalenia ziaren kawy?
Kawy jasno palone mają barwę jasnego brązu i nie zawierają olejów eterycznych. Słabo wypalona kawa odznacza się wysoką kwasowością. Słabo wypalona kawa ma raczej delikatny smak i niską zawartość kofeiny. Co ciekawe taka kawa czasami może wyróżniać się nieco ciemniejszym kolorem, mimo że ziarna pozostają jasne.
Kawy średnio palone mogą zawierać drobne kropelki olejków eterycznych. Takie kawy z reguły mają więcej nut smakowych, co można określić jako większą i bardziej wyrazistą głębię smaków.
Mocno wypalone kawy mają najwięcej olejków eterycznych. Kawa nieco traci kwasowość na rzecz gorzkawego smaku. Ciemno palone kawy mają najwięcej smaku i aromatu. To właśnie tego typu kawy są najbardziej popularne w Europie, dlatego bardzo często palarnie kawy skupiają się na mocnym wypalaniu kaw.
Jaki stopień wypalenia kawy jest odpowiedni?
Oczywiście stopień wypalenia kawy zależy od indywidualnych preferencji i przyzwyczajeń. Niemniej jednak w większości przypadków wybierane są średnio lub mocno wypalane kawy. Wielu smakoszy uważa, że istotym czynnikiem jest nie tylko stopień wypalenia, ale także czas jaki upłynął od wyjęcia ziaren z pieca. Dlatego popularne jest kupowanie kawy ziarnistej ze sklepu, prowadzonego bezpośrednio przez palarnie kawy.
Kilka słów podsumowania
Podsumowując, stopień wypalenia różni się barwą ziaren, zawartością olejków eterycznych oraz właściwościami smakowymi. Kawa jasno palona charakteryzuje się wyższą kwasowością, zaś kawy ciemno palone są bardziej gorzkie i mają najwięcej smaku i aromatu. Wybór odpowiedniego stopnia wypalenia zależy od indywidualnych preferencji, jednak zwykle najbardziej popularne są średnio lub mocno wypalane kawy.