Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 listopada 2024 11:41
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Jak otworzyć punkt z lodami?

Lodziarnie w sezonie mają zwykle rzesze klientów. Ponadto same lokale nie muszą funkcjonować przez cały rok, aby cieszyć się renomą i być zwrotną inwestycją. Zanim jednak otworzysz własny lokal gastronomiczny - i to nawet taki, który będzie otwarty tylko przez kilka miesięcy w roku - warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami.
Jak otworzyć punkt z lodami?

Autor: freepik.com

Najważniejsze wskazówki, zanim otworzysz lodziarnię

Punkty z lodami mogą być stałe i posiadać lokal lub być mobilne, a ich działalność oparta o popularne “food-trucki” lub wózki. Dlatego zawczasu zdecyduj, jaka ma być oferta Twojej lodziarni. Sklep gastronomiczny Gastroprofit ma ofertę dostosowaną zarówno do mniejszych, jak i większych przedsiębiorstw oraz osób prywatnych.

Pamiętaj, że właściwe wyposażenie gastronomii jest kluczowe, aby móc podawać niepowtarzalne, smakowite desery w wielu smakach i wariantach. To właśnie szeroka możliwość wyboru może przyciągnąć wielu klientów, którzy będą chcieli spróbować zarówno klasyków, jak i mile połechtać kubki smakowe czymś dotąd nieznanym.

Jaki sprzęt do punktu z lodami?

Najważniejszy sprzęt gastronomiczny każdej lodziarni to oczywiście urządzenia do lodów. Gdy już ustalisz, czy chcesz prowadzić punkt stacjonarny, czy mobilny, staniesz przed zadaniem skomponowania hipotetycznego jadłospisu. Zimne desery mają być tylko częścią oferty lokalu, czy też w pełni na nich bazować? Postawisz na jeden typ z kilkoma wariantami smakowymi? Maszyna do lodów od Gastroprofit jest dostępna w wielu modelach, dzięki czemu z łatwością dopasujesz ją do swoich potrzeb.

Czym różnią się między sobą maszyny do lodów?

Maszynka do lodów może różnić się od innej wielkością, mocą, pojemnością, a także typem przygotowywanych deserów. Najmniejsze i zarazem tańsze są modele do lodów włoskich. Często to właśnie one są wybierane do popularnych, sezonowych “budek”. Stanowią przy tym dobrą możliwość urozmaicenia oferty lokali gastronomicznych, ponieważ nie zajmują wiele miejsca i są bardzo proste w użyciu oraz w utrzymaniu w czystości.

Z kolei maszyna do lodów tajskich bazuje na płycie mroźniczej i umożliwia stworzenie deseru na oczach klientów oraz podanie w smakowitym wafelku lub pojemniczku. Ten wariant jest nowy na rodzimym rynku, dlatego mając go, łatwo wyróżnisz się spośród wielu innych miejsc i zarazem wpiszesz w obowiązujące trendy kulinarne. Najdroższa jest maszyna do robienia lodów rzemieślniczych, ponadto zajmuje ona wiele miejsca i wymaga także innych gadżetów, m.in szokówki.

Pamiętaj o dopełnieniu formalności

Niezbędne będzie zgłoszenie prowadzenia działalności gospodarczej. Można to zrobić w prosty sposób, przez Internet. Wystarczy tylko złożyć wniosek do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (nr. dokumentu: PKD, 56.10). Istotne będzie także zapoznanie się z wymaganiami sanepidu. Dotyczą one czystości, konieczności dostępu do wody (może być z baniaka w przypadku punktów mobilnych) oraz toalety, dostępnej dla pracowników. Choć otwarcie budki z lodami może wydawać się wymagające, w istocie takie nie jest. Wystarczy tylko odpowiednio się przygotować.



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ