Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 listopada 2024 19:35
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ulubiony Chleb Krośnian 2023 wypieka cukiernia JoAsia

Domowy Chlebek Wieloziarnisty to Ulubiony Chleb Krośnian 2023. Zwycięski chleb wypieka... Cukiernia JoAsia z krośnieńskiej dzielnicy Krościenko Niżne. W tym roku, w ciągu dwóch dni oddano 1155 głosów (w ubiegłym 1102). 
Ulubiony Chleb Krośnian 2023 wypieka cukiernia JoAsia

Autor: fot. Muzeum Rzemiosła w Krośnie

Konkurs, organizowany przez Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie, cieszył się dużą popularnością wśród mieszkańców Krosna i gości, którzy przyjechali na Karpackie Klimaty.

Podczas Karpackich Klimatów na krośnieńskim rynku próbować było można 8 chlebów, przygotowanych przez lokalnych piekarzy. Najwięcej głosów zdobył chleb z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni, płatków owsianych, kminku oraz siemienia lnianego "Domowy Chlebek Wieloziarnisty" z Cukierni JoAsia mającej swoją siedzibę przy ul. Chopina w Krośnie. 

Na drugim miejscu z niewielką różnicą głosów mieszkańcy Krosna wybrali chleb w oparciu o wielogodzinne prowadzenie ciasta w zmiennych warunkach, z dodatkiem prażonych orzechów pinii oraz prażonych liści szałwii "Chleb Pini & Szałwia" z Piekarni Frydrych - Chlebak z Głowienki. 

Trzecie miejsce zajął Chleb żytnio-pszenny na naturalnym zakwasie z marchewką, jarmużem, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i pokrzywą "Chlebek Młodości" z Piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków ze Zręcina. 

Spośród głosujących wylosowano nagrodę główną - rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz nagrody pocieszenia ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie, oraz MPGK Krosno.

Dyplomy i nagrody wręczali Prezydent Krosna Piotr Przytocki wraz ze swoim zastępcą Bronisławem Baranem, dyrektor Muzeum Rzemiosła w Krośnie Marta Rymar. 

Chleby biorące udział w konkursie:

CHLEB RAZOWY Z PESTKAMI DYNI
Tradycyjny chleb razowy na naturalnym zakwasie żytnim z pestkami dyni
Piekarnia Pawła Krukierka
 
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM
Połączenie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i naturalnego zakwasu żytniego z dodatkiem słonecznika
Piekarnia GS Jedlicze
 
DOMOWY CHLEBEK WIELOZIARNISTY
Chleb z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni, płatków owsianych, kminku oraz siemienia lnianego
Cukiernia JoAsia Jolanty i Piotra Lechów
 
CHLEB PINII & SZAŁWIA
Chleb w oparciu o wielogodzinne prowadzenie ciasta w zmiennych warunkach, z dodatkiem prażonych orzechów pinii oraz prażonych liści szałwii
Piekarnia Frydrych – Chlebak
 
CHLEBEK „MŁODOŚCI”
Chleb żytnio-pszenny na naturalnym zakwasie z marchewką, jarmużem, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i pokrzywą
Piekarnia Wiesławy i Jerzego Sajdaków
 
CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ NA KWASIE NATURALNYM ZE SŁONECZNIKIEM
Chleb z mąki żytniej 720 na naturalnym zakwasie z dużą ilością słonecznika
Piekarnia Dariusza Munii
 
CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM
Chleb z siemieniem lnianym produkowany na bazie naturalnego kwasu z dodatkiem odpowiednio przygotowanego ziarna lnu
Piekarnia Stanisława Kopacza
 
CHLEB CHŁOPA
Pieczywo mieszane jasne, przygotowane metodą tradycyjną z dodatkiem słonecznika i siemieniem lnianym
Piekarnia Anwit Witolda Ulanowskiego
 
 
 
 


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ