Konkurs, organizowany przez Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie, cieszył się dużą popularnością wśród mieszkańców Krosna i gości, którzy przyjechali na Karpackie Klimaty.
Podczas Karpackich Klimatów na krośnieńskim rynku próbować było można 8 chlebów, przygotowanych przez lokalnych piekarzy. Najwięcej głosów zdobył chleb z dodatkiem ziaren słonecznika i dyni, płatków owsianych, kminku oraz siemienia lnianego "Domowy Chlebek Wieloziarnisty" z Cukierni JoAsia mającej swoją siedzibę przy ul. Chopina w Krośnie.
Na drugim miejscu z niewielką różnicą głosów mieszkańcy Krosna wybrali chleb w oparciu o wielogodzinne prowadzenie ciasta w zmiennych warunkach, z dodatkiem prażonych orzechów pinii oraz prażonych liści szałwii "Chleb Pini & Szałwia" z Piekarni Frydrych - Chlebak z Głowienki.
Trzecie miejsce zajął Chleb żytnio-pszenny na naturalnym zakwasie z marchewką, jarmużem, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i pokrzywą "Chlebek Młodości" z Piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków ze Zręcina.
Spośród głosujących wylosowano nagrodę główną - rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz nagrody pocieszenia ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie, oraz MPGK Krosno.
Dyplomy i nagrody wręczali Prezydent Krosna Piotr Przytocki wraz ze swoim zastępcą Bronisławem Baranem, dyrektor Muzeum Rzemiosła w Krośnie Marta Rymar.