Początek imprezy o godz. 15.00. przy Domu Ludowym. Organizatorzy zapraszają na stoiska prezentujące produkty lokalne, regionalne i tradycyjne spożywcze:
- zielarskie (degustacja naparów z ziół z beskidzkiej łąki, pokaz wykonania kremu nagietkowego),
- jadło prosto ze wsi: degustacja chleba, proziaków, smalczyku wiejskiego, pesto ziołowego, konfitur domowych, soków naturalnych na zimno tłoczonych,
- serów kozich: produkowanych przez lokalnych rolników,
- wędlin ekologicznych produkowanych przez lokalnego przedsiębiorcę,
- miodów i ekologicznych produktów pszczelich: miody, propolis, pyłek pszczeli, pierzga.
Wytyczona ścieżka historyczno-przyrodniczą na wzgórzu Grodzisko, na którym znajduje się miejsce po wczesnośredniowiecznym grodzisku Wietrzniów w Wietrznie ma długość około 4km. Po drodze usytuowano postacie 3 „wojów średniowiecznych” z drewna lipowego, nawiązujących do historii wczesnośrednowiecznego grodziska Wietrzniów z X-XI w. n.e.
Przygotowano również tablice informacyjne, zawierających treści historyczne i przyrodnicze oraz ławeczki na trasie.
red., UG Dukla