Swoje barmańskie umiejętności miał okazję zaprezentować na kilku lokalnych eventach np: otwarcie Galerii Vivo, Gala Akademii Cheerleaderek Fragolin Mosir Krosno oraz Karpackie Klimaty.
Barmaństwo w stylu Flair, którym się zajmuje to nie tylko nalewanie typowego alkoholu ale akrobatyczne triki, podrzuty butelkami, shakerami, finezyjne rozlewania oraz płonące butelki. To mnóstwo godzin poświęcone na sali treningowej jak i również rozbicie tysiąca pustych butelek. Kultura picia alkoholu w Polsce bardzo się zmienia, ponieważ ludzie wiele podróżują, chodzą po przeróżnych restauracjach, czytają, wiedzą co chcą pić - począwszy od klasycznych drinków po te autorskie, a wszystko po to, żeby zadbać o podniebienia nawet tych najbardziej wymagających gości.
Moją pasją - barmaństwem zajmuje się od 10 lat. Pierwszy kurs zrobiłem w Krakowie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów. Późniejsze kursy, które robiłem w swojej karierze to w Krakowie, Gdańsku, Warszawie oraz w Portugalii. Zaczynałem występować na scenie barmańskiej w Polsce, jednak było mi mało - chciałem poznać barmanów za granicą, zobaczyć jak wygląda ich praca, czym różni się od pracy barmana w Polsce, czy są inne trendy. Nadeszła okazja była żeby wystartować w zawodach w Chorwacji, pierwszy raz stanąć na scenie międzynarodowej, walczyć z najlepszymi barmanami z całego świata. Było to coś innego - większy stres poznajesz barmanów, rozmawiasz z osobami, które wcześniej mogłeś tylko zobaczyć w internecie - opowiada Mateusz i dodaje: Ta pasja mnie coraz bardziej wciągała więc jeszcze chciałem bardziej pogłębiać swoją wiedzę. Postanowiłem, że wyjadę na szkolenie barmańskie Flair Camp w Portugalii, gdzie szkolenie przeprowadzali najlepsi mistrzowie świata. Wakacje połączone z pasja - idealnie. Zbierając tam ogromne doświadczenie przez 10 dni czułem jakbym trenował miesiąc. Było to bardzo ciekawe doświadczenie, które umożliwiło mi zwiększenie techniki organizacji pracy.
Mateusz prowadzi swoją firmę barmańską już 3 lata. Miał okazję pracować za barem podczas dużych prestiżowych wydarzeń, takich jak: turniej skoków narciarskich w Zakopanem, Fashion Magazin Warszawie.
Aktualnie szkoli nowych barmanów. Sędziował również w zawodyach barmańskich dla juniorów w Zakopanem a w przyszłym tygodniu sędziuje zawody w Gdańsku Just Flair Leauge. W tym roku nominowano go do tytułu barman roku w Małopolsce, który organizowała gazeta krakowska oraz Dziennik Polski. Dzięki najbliższym, znajomym oraz zadowolonym klientom zdobył tytuł barmana roku 2018.
red.