- Co zrobić w długie zimowe wieczory? Naturalnie piec chleb, bułki, bułeczki, ciasteczka, pierniki i proziaki. Teraz przed świętami, każdy może rozpocząć swoją przygodę z wypiekami i sprawdzić swoje siły. Właśnie ten czas jest motywacją dla nas, upieczmy od serca chleb miłości, przyjaźni i dobra dla rodziny czy sąsiada, bliskiego czy dalszego potrzebującego. Na pewno przyniesie to wielką radość dla wszystkich. Więc do dzieła! - zachęca Sławomir Stefański, wójt Gminy Wojaszówka. - Ważne, żeby mieć dobry przepis, więc radźmy się naszych Babć i Mam, Kół Gospodyń Wiejskich lub skorzystajcie z przepisów na stronie internetowej Gminy Wojaszówka w zakładce Zimowe Chlebowe Wieczory (przejdź do przepisów).
DOMOWY CHLEB WEDŁUG PRZEPISU WÓJTA
Wójt Sławomir Stefański podaje swój sprawdzony przez lata przepis oraz zachęca do jego wypróbowania. Przygotowanie chleba według tego przepisu można podzielić na IV etapy. Czas przygotowania to 4-5 godzin. Żeby było ekonomicznie przepis przewiduje jednorazowe upieczenie 3 bochenków w piekarniku (3 brytfanki „keksówki").
I. ETAP:
W 1/2 szklanki ciepłego mleka, posłodzonego 2 płaskimi łyżkami cukru rozpuszczamy 15-17 dag drożdży i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce (pamiętajmy o dobraniu wysokiego naczynia do wyrośnięcia drożdży).
Do drugiego naczynia (min. 20 litrów) wsypujemy następujące składniki:
20-30 dag słonecznika (łuskanego),
20-30 dag pestek z dyni (łuskanych),
25-30 dag płatków owsianych,
2-5 dag kminku,
2 płaskie łyżki soli.
Powyższe składniki mieszamy i zalewamy 1 litrem przegotowanego mleka i 1 litrem przegotowanej wody. Pozostawiamy aby ziarna napęczniały.
II. ETAP:
Wyrośnięte drożdże (po około 30 minutach) łączymy z namoczonymi ziarnami i odstawiamy na ok. 10-20 minut w ciepłe miejsce (uwaga żeby nie były zbyt gorące, bo można zwarzyć drożdże). Zaczyn należy otulić kocem lub pierzyną.
III. ETAP:
Kolejny etap jest bardzo przyjemny, bo można usiąść przed telewizorem i przy ulubionym serialu poczekać, aż zaczyn wyrośnie. W międzyczasie przesiewamy mąkę 50 pszenną - od 2 do 2,5 kg oraz mąkę żytnią - od 20 do 50 dag (najlepiej, aby mąka pochodziła z lokalnego młyna). Najpierw do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę pszenną i miesimy. Następnie dodajemy mąkę żytnią i dalej miesimy ciasto minimum pół godziny, do momentu, aż ciasto zacznie „odchodzić od ręki". Jeśli ktoś ma więcej czasu i siły może zarabiać ciasto do godziny czasu. Zarobione ciasto stawiamy na piecu, przy kaloryferze albo pod pierzyną. Pozostawiamy go na czas od 30 minut do 1 godziny. W tym czasie nie wolno tupać, robić przeciągów oraz kłócić się, bo ciasto nie wyrośnie.
IV. ETAP:
„Keksówki" nacieramy margaryną, smalcem lub masłem i posypujemy płatkami owsianymi lub makiem. Dzięki temu bochenki po upieczeniu ładnie odchodzą od brytfanki.
Piekarnik ustawiamy na 200°C. Przekładamy wyrośnięte ciasto do brytfanek i umieszczamy w piekarniku. Nie czekamy aż piekarnik osiągnie 200°C, ponieważ najlepiej gdy temperatura w piekarniku wzrasta już z chlebem w środku. Pieczemy 1 godzinę i 10 minut. W piekarniku elektrycznym pieczemy 40 minut ( podgrzewanie dolne i górne), a po 40 minutach tylko podgrzewanie dolne do osiągnięcia w sumie czasu 1 godziny i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Chleb można zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na pół godziny i gotowe. Wyciągamy i kosztujemy. Smacznego!
Na stronie internetowej Gminy Wojaszówka w zakładce „ZIMOWE CHLEBOWE WIECZORY” prezentowane są wypróbowane przepisy gospodyń działających w gminnych kołach. Zachęcamy również wszystkich Czytelników do nadsyłania własnych przepisów na domowy chleb na adres: [email protected].
red.
fot. archiwum Urząd Gminy Wojaszówka