Słodkie, słone, może kwaśne?
Kuchnia kocha eksperymenty – chociaż nie sposób odmówić uroku również potrawom i smakom z dawien dawna znanym i sprawdzonym. Dzisiaj podrzucimy Wam kilka propozycji, które będą łączyły te dwie cechy. Coś nowego – bo nie z kuchni polskiej, ale od sąsiadów z Ukrainy. Coś znanego i klasycznego – bo tak naprawdę niektóre z tych potraw są znane w części kraju, były też swego czasu dużo popularniejsze na większym jego obszarze. Wywodzą się z kuchni prostej, chłopskiej, czyli takiej, jaka gościła na większości stołów kilka wieków temu. Odeszliśmy od niej, ale okazuje się, że zdaniem wielu osób – niepotrzebnie. Bo to właśnie takie proste potrawy czarują nas swoim smakiem, jego głębią, w dodatku często są mało przetworzone. To z kolei zalecenie dietetyków i lekarzy. Powrót do korzeni, chociaż na kilka dań? Czemu nie.
23.05.2023 17:12