Aby przygotować się do wyjazdu, rozmawiali z kolegami i koleżankami, którzy całkiem niedawno wrócili z Barcellona Pozzo di Gotto - pięknej, położonej nad morzem miejscowości na Sycylii. Doświadczeni stażyści podzielili się wrażeniami z pobytu oraz udzielili wiele praktycznych wskazówek. We Włoszech swoje umiejętności branżowe doskonalili cukiernicy, kucharze i fryzjerzy, którzy w niewielkich, często rodzinnych firmach poznawali specyfikę branży i organizacji pracy.
Sycylijscy pracodawcy poświęcali stażystom wiele uwagi i starali się w ciągu trzech tygodni przekazać jak najwięcej wiedzy i umiejętności. Uczyli nie tylko technologii sporządzania wielu typowych włoskich dań, ale także dokładności, higieny, czy dobrej organizacji pracy. Z chęcią udzielali bardzo szczegółowych informacji na temat pochodzenia oraz procesu produkcji włoskich serów i szynek, które podawali w swoich restauracjach. Radzili także, jak dobrze zarządzać własnym biznesem. Niezapomniane wrażenia oraz wiele interesujących informacji na temat historii miast i ich zabytków pozostawiły wycieczki, w czasie których uczniowie zwiedzili: Palermo, Cefalu, Taorminę, Milazzo, Messynę oraz zobaczyli Etnę.
Dodatkową atrakcją pobytu była możliwość integracji stażystów z młodzieżą z Hiszpanii, Węgier, Francji i Włoch. Uczniowie nawiązali nowe, międzynarodowe znajomości i wykorzystywali znajomość języków obcych w praktyce.
Dzięki realizacji Projektu „Zagraniczny staż = lepsza przyszłość” realizowanego i współfinansowanego w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+” 16 uczniów i 1 nauczyciel odbyli staże branżowe we Włoszech, natomiast w najbliższym czasie 16 uczniów wyjedzie do Portugalii, a także 15 uczniów i 3 nauczycieli będzie poszerzać umiejętności zawodowe w Hiszpanii.
Źródło: Małgorzata Płatek/ZSP Nr 2 w Krośnie