Jak przygotować mięso na grilla?
Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez mięsnych potraw. Dają one bardzo duże możliwości i wystarczy trochę pracy, by wydobyć pełnię smaku i zachwycić gości wyjątkowo aromatyczną ucztą. Mieso drobiowe, wieprzowe czy wołowina potrzebuje odpowiedniego przygotowania, zanim trafi na ruszt. Warto o to zadbać o to kilka godzin wcześniej. W przypadku większości mięs rewelacyjnie sprawdza się przygotowana marynata. Karkówka czy gruby wołowy stek będzie wymagać odpowiedniego krojenia lub rozbicia. Można kawałki nabić na szpikulce do szaszłyków lub też ułożyć na blaszce czy ruszcie. Marynata do mięs nie musi być skomplikowana. Z zasady wystraszy klasyczny duet sól i pieprz szczególnie do steków. Kurczak czy karkówka rewelacyjnie będą smakować po doprawieniu marynatą, która może bazować na oliwie, jogurcie oraz kwaśnych dodatkach – soku z cytryny, a nawet wina. Do tego warto dodać ulubione przyprawy takie jak na przykład grubo mielony pieprz, papryka ostra, słodka, bazylia, tymianek, rozmaryn, suszone oregano czy kilka ząbków czosnku.
Marynaty do mięs z grilla
Warto zamarynować mięso na tyle wcześniej, by zdążył wchłonąć wyjątkowy smak i nasycić się aromatem przypraw. Oczywiście większe kawałki mięsa będą wymagać czasu i najlepiej przygotować je wieczorem, w przeddzień grillowania. Grillowane szaszłyki z kurczaka plasterków cebuli oraz papryki będą marynować się krócej. Poza tym wszystko zależy od rodzaju mięsa. Wiele osób kupuje w https://zakupy.auchan.pl/ drób, wołowinę oraz wieprzowinę. Dużą popularnością cieszą się także dania z mięsa mielonego oraz kiełbaski wieprzowe, a także faszerowane cukinie czy też pieczarki.
Smakowita kiełbasa na grilla i inne dodatki
Wiele osób zastanawia się, które mięso najlepiej nadaje do grillowania i w tym wypadku wiele zależy od własnych preferencji oraz tego, ile ma się czasu na przygotowanie jedzenia. Gdy robi się spontaniczną imprezę, menu może być też wyjątkowo smakowite. Na ruszcie może pojawić się kiełbasa na grilla, kiszka ziemniaczana, kaszanka oraz warzywa czy też gotowe zamarynowane mięso, które w sklepach można kupić. Tym samym odchodzi dużo pracy związanej z wcześniejszymi przygotowaniami. Dania mięsne warto uzupełnić sosami i dressingami, sałatkami oraz pysznym pieczywem. Hitem od kilku sezonów są też ryby, a specjale tacki czy uchwyty pozwalają wygodnie przygotować nawet większe kawałki.
Przyprawione kawałki mięsa należy kładź na odpowiednio rozgrzanym grillu. Wiele urządzeń posiada wbudowany termometr, więc łatwiej jest ocenić, czy temperatura rusztu jest optymalna. Duże kawałki mięsa rewelacyjnie przyjeżdża się po nadzianiu ich na rożen. Wówczas też nie trzeba stale kontrolować czy danie się nie przypadka. Świetnie sprawdzają się też dodatki typu patelnia grillowa, kosz do grillowania czy brytfanna. Przyrządzanie bezpośrednio na ruszcie wymaga sprawdzania, czy mięso jest odpowiednio wypieczone i oczywiście przewracania kawałków na drugą stronę. Oczywiście każde mięso ma swoje wymagania, a z czasem szybko można się nauczyć, co przyrządza się na średnio rozgrzanym grillu, kiedy trzeba zwiększyć temperaturę i jak kawałki mięsa powinny się zarumienić, by podać je na stół.
Materiał zewnętrzny