Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 listopada 2024 00:34
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nalewka z derenia to Najlepsza Nalewka Galicji. Kto przygotował najlepszą chrzanówkę krośnieńską?

Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicji oraz Najlepszą Chrzanówkę Krośnieńską to – jak tłumaczą organizatorzy – wydarzenie, które ma na celu promocję tradycji nalewkarskich, odkrywanie receptur na najlepsze nalewki i nagradzanie ich twórców.
Nalewka z derenia to Najlepsza Nalewka Galicji. Kto przygotował najlepszą chrzanówkę krośnieńską?

Autor: Unia Przedsiębiorczych

Konkurs odbywa się od 2013 roku. Zainicjowany został przez Tadeusza Gajewskiego, członka Stowarzyszenia Unia Przedsiębiorczych. Tłumaczy on, że nalewka jest kwintesencją kuchni dworskiej, częścią tradycji sarmackiej, myśliwskiej i najbardziej polskim sposobem konserwacji, ziół, miodu, owoców.

- Nalewka zapobiega, leczy, smakuje - podkreśla Tadeusz Gajewski.

W tym roku kapituła (Tadeusz Gajewski – przewodniczący, Łukasz Zajdel – sekretarz oraz Bogusław Bargieł, Łukasz Zakrzewski i Przemysław Baran – członkowie) oceniała 42 zgłoszone na konkurs nalewki.

Wyniki:

  • Pierwsze miejsce – nalewka z derenia 2016 (Wojciech Suchanek z Węgierskiej Górki)
  • Drugie miejsce – nalewka pigwowiec z miodem 2018 (Piotr Kazberuktel z Hajnówki)
  • Trzecie miejsce – nalewka żenicha (Agata Michna z Krosna)
  • Czwarte miejsce – nalewka jagoda kamczacka (Andrzej Nowocień z Wsoły)
  • Piąte miejsce – nalewka jeżyna z agrestem (Andrzej Marszałek z Krosna)
  • Szóste miejsce – nalewka smocza krew (Renata Rusinek Marszałek z Krosna)

Nagrody i dyplomy w Konkursie na Najlepszą Nalewkę Galicji oraz Najlepszą Chrzanówkę Krośnieńską wręczono w trakcie wydarzenia Zakątek Rozmaitości Galicyjskich odbywającego się w ramach Karpackich Klimatów.

Kto przygotował najlepszą chrzanówkę krośnieńską?

- Legendy Krośnieńskiej Chrzanówki należy dopatrywać się m.in. w Antologii Literatury Sowizdrzalskiej z XVII wieku, gdzie znajduje się zapis: "W Krośnie, na rynku gorzałkę z chrzanem pijano" - mówi Tadeusz Gajewski.

Dodaje, że wypowiedź wędrownego wagabundy stała się motorem do zainicjowania lokalnego produktu jakim jest Krośnieńska Chrzanówka.

W tym roku po raz kolejny nagrodę za Najlepszą Chrzanówkę Krośnieńską otrzymała Restauracja Parkowa 7, gdzie można poznać smak legendy.

Autor: tom
Zdjęcia: Unia Przedsiębiorczych

 



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ