Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 listopada 2024 22:50
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Topinambur - Właściwości zdrowotne i zastosowanie

Pod zagadkową nazwą „topinambur” kryje się bardzo ciekawa roślina jadalna, która w niegdyś była dla ludzi tym, czym dziś są ziemniaki. W Europie pojawiła się w XVII stuleciu. Przez jakiś czas cieszyła się popularnością, ale stopniowo zainteresowanie nią spadało, aż w końcu została całkiem zapomniana. Jak się okazuje, dziś topinambur znów zaczyna stawać się modnym składnikiem kuchni. Jest poszukiwany zwłaszcza przez zwolenników zdrowego odżywiania oraz osoby dążące do zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Roślina wyróżnia się wysoką wartością odżywczą, a jednocześnie jest bardzo dietetyczna, dlatego zdecydowanie warto włączyć ją do jadłospisu. 
Topinambur - Właściwości zdrowotne i zastosowanie

Topinambur - co to takiego? 

Topinambur, zwany także słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim, to roślina jadalna z rodziny astrowatych. Ma formę jasnobrązowych, rozgałęzionych, dużych bulw o nieregularnych kształtach. Jest krewniakiem słonecznika i cykorii. Pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiany był jeszcze przez Indian w czasach prekolumbijskich. Do Polski warzywo trafiło w XVIII wieku. W uprawie topinambur jest bardzo prosty. Preferuje gleby przewiewne, spulchnione, średnio zwięzłe i średnio wilgotne, bogate w składniki pokarmowe. Dobrze znosi niskie temperatury, jest też odporny na susze, szkodniki i choroby roślin. 

Topinambur posiada bardzo efektowne, żółte kwiaty przypominające miniaturowe słoneczniki, ale to nie kwiaty są najważniejszą częścią tej rośliny, a bulwiaste korzenie, które stanowią jej część jadalną. Na pokarm dla człowieka wybierane są te jasno-brązowe, kremowe, białawe lub różowawe bulwy. Natomiast te ciemniejsze służą jako pasza dla zwierząt.  

Topinambur - skład 

Topinambur jest niezwykle cennym warzywem posiadającym wysoką wartość odżywczą. Na uwagę zasługuje duża zawartość inuliny, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Zdolność do normowania glikemii sprawia, że jest to warzywo nie tylko bezpieczne, ale wręcz polecane dla diabetyków. 

Oprócz dużych ilości cennego błonnika pokarmowego frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej topinambur zawiera również: 

  • witaminę C,
  • witaminę A,
  • witaminę K,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę E,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas, 
  • cynk,
  • selen,
  • fosfor,
  • seskwiterpeny laktonowe,
  • białko.

Podoba Ci się artykuł? Więcej merytorycznej treści znajdziesz również pod adresem https://zielares.pl

Topinambur - właściwości prozdrowotne 

W bulwach topinamburu zmagazynowanych jest mnóstwo wartościowych składników, dzięki którym są one bardzo korzystne dla zdrowia. Dlaczego warto wprowadzić słonecznik bulwiasty do swojego menu? Oto jego cenne właściwości: 

  • usprawnia trawienie węglowodanów, stabilizuje poziom glukozy we krwi, dzięki czemu jest pomocny w cukrzycy typu 2 i insulinooporności, 
  • pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy,
  • pomaga normować ciśnienie krwi, 
  • wspiera budowanie zdrowej mikroflory jelitowej,
  • poprawia perystaltykę jelit, pomaga likwidować problemy trawienne, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, owrzodzeniom jelit i żołądka,
  • stymuluje oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • zapewnia długotrwałe uczucie sytości, zwalcza nadmierny apetyt, przez co wspomaga odchudzanie,
  • wspiera pracę układu nerwowego, 
  • sok z topinamburu pomaga w leczeniu zmian łuszczycowych, owrzodzeń, oparzeń, hemoroidów, zapalenia spojówek.

Topinambur - zastosowanie w kuchni 

Smak topinamburu jest bardzo interesujący – delikatny, słodkawy, przypominający ziemniaki i orzechy. Niektórym kojarzy się także ze smakiem karczochów. Wartości odżywcze, konsystencja i smak tego warzywa sprawiają, że doskonale sprawdza się jako zamiennik dla ziemniaków, ryżu, kasz czy makaronów w daniach obiadowych. 

Topinambur to warzywo niezwykle uniwersalne, zarówno jeśli chodzi o sposoby obróbki, jak i możliwości zastosowania w rozmaitych typach dań. Możemy go gotować (tradycyjnie i na parze), smażyć, piec, grillować, blanszować, a nawet jeść na surowo. Słonecznik bulwiasty świetnie też nadaje się do przetworów – możemy go zarówno kisić, jak i marynować. Znakomicie sprawdza się również jako składnik zapiekanek. 

Jak jeść topinambur? Możemy wykorzystać go na następujące sposoby: 

  • pokroić, ugotować lub upiec i podać na obiad wraz z mięsem (lub rybą) i surówką, 
  • dodać do zapiekanki, 
  • zrobić z niego dietetyczne placki, 
  • dodać do sałatki, pasty, smarowidła, 
  • dodać do zupy jarzynowej, 
  • dodać do farszu (np. do pierogów lub nadziewanych papryk), 
  • ugotować, zblendować i zrobić z niego zupę-krem,
  • przyrządzić z niego dietetyczne frytki z piekarnika, 
  • pokroić na cienkie plastry i upiec jako chipsy, robiąc z niego tym samym zdrową alternatywę dla tuczących, kupnych chipsów.

 Materiał zewnętrzny



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ