Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 listopada 2024 04:56
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Stalowe, plecione czy plastikowe koszyki na chleb?

Jest wiele pomysłów na to, jak przechowywać i serwować pieczywo. Dostępne są stalowe, plecione oraz plastikowe koszyki na chleb, które ułatwiają porcjowanie dodatków i estetyczne ich podawanie na stół. Dziś zastanowimy się nad tym, które z nich są najlepszym wyborem do Twojej kuchni.
Stalowe, plecione czy plastikowe koszyki na chleb?

Stalowe pojemniki do przechowywania chleba i bułek

Jednym z modnych obecnie elementów wyposażenia blatu kuchennego jest stalowy pojemnik na chleb – w formie zamykanego chlebaka służy do przechowywania pieczywa i chronienia go przed szybkim wysychaniem oraz psuciem. W formie tacki lub miski świetnie sprawdzi się podczas serwowania pieczywa i ustawiania go na stole, aby jedzący mieli do niego łatwy dostęp.

Niebywałą zaletą stalowego pojemnika jest jego minimalistyczny, oszczędny wygląd. Srebrny kolor doskonale harmonizuje z wystrojem kuchni nowoczesnych oraz minimalistycznych. Na pewno warto zaakcentować uniwersalny charakter takiego pojemnika. Jest on odpowiedni zarówno do pieczywa, jak i kruchych ciasteczek, czekoladek, owoców, orzechów czy bakalii.

Plecione koszyczki na pieczywo i ciasta

Jednymi z najbardziej kultowych elementów w naszych kuchniach i jadalniach są bez wątpienia koszyczki plecione. Wyplatane z wikliny stanowią element klasycznych dekoracji w stylu rustykalnym, wiejskim, skandynawskim. Na pewno docenisz ich obecność w swojej kuchni – wystawione na blat będą ładną i gustowną dekoracją blatu.

Co do bezpieczeństwa użytkowania, koszyki plecione na chleb nie mają sobie równych. Naturalne materiały, z jakich powstają, brak szkodliwych substancji w składzie – to wszystko sprawia, że nadają się do użytkowania w kontakcie z żywnością. Jednak uwaga – ze względu na liczne szczeliny i brak jednolitej struktury ścianek oraz dna, w razie płynnego zabrudzenia, mycie będzie utrudnione. Szczególnie że wiklinowych koszyczków nie należy namaczać w wodzie ani myć chemicznie, bo mogą pęcznieć, a nawet pleśnieć.

Plastikowe koszyki na chleb – trwałe i uniwersalne

Wśród najpopularniejszych systemów do przechowywania pieczywa, popularnością cieszą się także plastikowe koszyki na chleb. Są one wykonane z tworzyw sztucznych, dlatego cechuje je niska waga oraz wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Pozostają łatwe w czyszczeniu, a także estetyczne i uniwersalne – sprawdzą się do serwowania wypieków słodkich i słonych, owoców, przekąsek i wielu innych.

Podsumowanie: który pojemnik na chleb wybrać?

Spośród wszystkich wymienionych pojemników, do przechowywania i serwowania chleba sprawdzi się każdy. Warunkiem jest zapewnienie pieczywu odpowiednich warunków, czyli cyrkulacji powietrza. Pozwoli to zachować bułki czy słodkie rogale w świeżości, uniemożliwiając ich szybkie wysychanie czy psucie.

Materiał partnera



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ