Technologia wypieku bezglutenowych biszkoptów opracowywana była m.in. dzięki grantowi, jaki otrzymała krośnieńska uczelnia od Podkarpackiego Centrum Innowacji.
Produkt przeznaczony będzie dla osób, które mają problemy z nietolerancją glutenu, laktozy oraz dla osób z chorobami metabolicznymi, jak również dla osób ceniących zdrowy sposób żywienia.
Nad projektem, oprócz prof. Barbary Krochmal-Marczak, która jest kierownikiem Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności PANS w Krośnie, pracowali nauczyciele akademiccy prowadzący zajęcia na kierunku Produkcja i bezpieczeństwo żywności oraz naukowcy z Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Medale i wyróżnienia zdobyte przez podkarpackich naukowców w trakcie Międzynarodowych Targów Wynalazków i Innowacji INTARG 2023 wręczono w piątek (2 czerwca) w siedzibie PCI ProtoLab.
W trakcie tegorocznej edycji Targów INTARG, projekty podkarpackich naukowców zdobyły jedną nagrodę platynową, trzy złote medale, pięć srebrnych i jeden brązowych, natomiast PCI otrzymało Nagrodę Ministra Edukacji i Nauki za szczególną aktywność w zakresie promocji polskiej nauki na arenie międzynarodowej w 2022 roku.
- Cieszymy się, że nasze uczelnie wyższe uzyskują nagrody tak wysokiej rangi. Te medale i wyróżnienia wskazują na to, że misja powierzona PCI została wykonana dobrze - podkreśla Ewa Draus, Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego.
Wśród wyróżnionych projektów znalazły się te, którymi autorami są naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej, Uniwersytetu Rzeszowskiego, PWSTE w Jarosławiu oraz PANS w Krośnie.
- Poprzez Podkarpackie Centrum Innowacji budujemy taki łańcuch wartości – począwszy od Programu grantowego, który daje możliwość finansowania prac B+R aż do rozwoju opracowanych technologii - mówi Timea Sulenta-Pluta, dyrektor zarządzający ds. komercjalizacji badań w PCI.
Autor: tom