Wagi kuchenne — rodzaje
Obecnie na rynku można znaleźć szeroki wybór wag kuchennych różnych producentów. Różnią się one między sobą nie tylko designem, ale również mechanizmem działania. Najprostszym i jednocześnie najtańszym rodzajem są wagi mechaniczne. Nie wymagają one baterii, a ważenie odbywa się za pomocą odważnika ze wskazówką. Wynik wskazywany jest na zegarze. Jest to idealne urządzenie do pomiaru orientacyjnego, nie posiada jednak żadnych dodatkowych funkcji.
Wagi elektroniczne są niezwykle małe i poręczne, dzięki czemu bez problemu zmieszczą się w szufladzie czy szafce. Czujnik tensometryczny zapewnia niezwykle dokładny i precyzyjny wynik. Wagi elektroniczne są również często dostępne z miskami. Dzięki nim można w łatwy sposób odważyć sypkie oraz płynne produkty, co znajdzie zastosowanie zwłaszcza podczas przygotowywania domowych wypieków. Ich jedyną wadą jest to, że miska zajmuje więcej miejsca. Jednak obecnie dostępne są składane, silikonowe naczynia.
Szukając odpowiedniej wagi warto również zwrócić uwagę na modele analityczne. Takie urządzenia mogą okazać się niezastąpione zwłaszcza dla osób, które prowadzą dietę i chcą znać dokładny skład posiłków, jakie spożywają. Taka waga przedstawia dokładny skład, czyli ilość tłuszczy, węglowodanów, białka, itp. Modele te posiadają niezwykle rozbudowane funkcje. Ponadto wiele wag analitycznych można łatwo obsługiwać przy pomocy aplikacji w telefonie, na której wyświetla się dokładny skład danego posiłku.
Waga do kuchni — na co zwrócić uwagę?
Pierwszym czynnikiem, jaki należy wziąć pod uwagę wybierając wagę kuchenną, jest maksymalne obciążenie. Obecnie dostępne modele zapewniają zwykle od 3 do 5 kg udźwigu. Są również dostępne modele z maksymalnym obciążeniem do 20 kg. Takie modele można wykorzystać również podczas ważenia paczek pocztowych. Ważny jest również sposób zasilania. Wagi są najczęściej zasilane bateriami AA, AAA, lub CR 2032. Wyjątkiem są oczywiście wagi mechaniczne, które nie wymagają zasilania.
Jak w przypadku każdego sprzętu AGD, dużo uwagi należy poświęcić jakości wykonania wagi kuchenne. Przykładowo misa ze stali nierdzewnej nie uszkadza się, nie rdzewieje, ponadto nie pochłania zapasów. Świetnym wyborem może okazać się także waga ze szkła hartowanego. Jest ono całkowicie bezpieczne dla żywności oraz odporne na zarysowania. Najmniejszą trwałością odznaczają się modele plastikowe, jednak w tym przypadku największe znaczenie ma to, jaki rodzaj materiału został wykorzystany.
Sklep z wagami — na jakie funkcje postawić?
Obecnie sklep z wagami oferuje swoim klientom rozwiązania, które ułatwiają korzystanie z tych urządzeń. Rozwój technologii pozwala na zastosowanie wielu nowoczesnych funkcji, które ułatwiają korzystanie z wagi podczas codziennych czynności. Warto zwrócić uwagę na różnego rodzaju wskaźniki, jak ten informujący o przekroczeniu obciążenia, czy też wskazujący zużycie baterii. Takie wskaźniki znacznie ułatwiają komunikację urządzenia z użytkownikiem.
Kolejną przydatną funkcją, którą posiadają obecnie niemal wszystkie wagi elektroniczne, jest tara. Dzięki temu można wyzerować wagę pojemnika czy miski. Z kolei technologia Bluetooth pozwala na wygodne połączenie się z aplikacją w telefonie, która będzie skrupulatnie zapisywać historię pomiarów. Przydatne mogą okazać się również takie funkcje, jak przelicznik jednostek, czy wmontowany termometr. Szeroki wybór funkcji sprawia, że każdy użytkownik znajdzie wagę kuchenną najlepiej dostosowaną do swoich potrzeb i preferencji.