W jaki sposób przygotowywać i z czym podawać?
Kalmary można podawać smażone albo grillowane. Przy ich smażeniu należy pamiętać o jednej zasadzie: należy je smażyć krótko. W przeciwnym wypadku będą gumowe i niesmaczne. Te owoce morza podaje się zazwyczaj z frytkami i solą. Świetnie się sprawdzą także w towarzystwie sosów na bazie oliwy z oliwek, majonezu i ziół. Do kalmarów doskonale pasuje wiele dodatków, np. zielona sałata, sok z limonki, ryż, makaron, grillowane warzywa czy sos vinegret.
To owoce morza, które mają charakterystyczną konsystencje i są delikatne w smaku. Warto je wypróbować i to niekoniecznie smażone, grilowane lub duszone. Można je dodawać do zup i sałatek.
Źródło zdjęcia: Joshua Resnick - stock.adobe.com
Wykwintna przekąska pasująca na różne okazje
Okazji do podawania kalmarów jest całe mnóstwo. Można serwować je jako lekką przekąskę lub potraktować jako danie główne. Dobrze smakują zarówno w sosie własnym, jak i nadziewane farszem czy przyrządzone w panierce. Kalmary to wykwintna przekąska na różne okazje, takie jak spotkanie przy grillu czy romantyczny wieczór we dwoje. Te owoce morza są łatwe i proste w przygotowaniu i dają całkiem spore pole do popisu.
Gdy potrawa jest gotowa warto ją odpowiednio zaserwować. Jest to potrawa, która kojarzy się z ekskluzywnymi klimatami. Dlatego gustowne świece, ładne podkładki na stół oraz czysty obrus to idealne dekoracje, które będą tłem do tego nietuzinkowego dania.