Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 listopada 2024 04:41
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kalmary - wykwintna przekąska na różne okazje

Warto poznać smak kałamarnic, ponieważ jest on naprawdę wyjątkowy. Danie z tych owoców morza jest smaczne i lekkostrawne. Taka potrawa to doskonały pomysł na nietuzinkowy, pachnący morzem obiad. W jaki sposób można przyrządzać kałamarnice? Z czym je podawać? Ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne.
Kalmary - wykwintna przekąska na różne okazje

Autor: Źródło zdjęcia: myviewpoint - stock.adobe.com

W jaki sposób przygotowywać i z czym podawać? 

Kalmary można podawać smażone albo grillowane. Przy ich smażeniu należy pamiętać o jednej zasadzie: należy je smażyć krótko. W przeciwnym wypadku będą gumowe i niesmaczne. Te owoce morza podaje się zazwyczaj z frytkami i solą. Świetnie się sprawdzą także w towarzystwie sosów na bazie oliwy z oliwek, majonezu i ziół. Do kalmarów doskonale pasuje wiele dodatków, np. zielona sałata, sok z limonki, ryż, makaron, grillowane warzywa czy sos vinegret.

To owoce morza, które mają charakterystyczną konsystencje i są delikatne w smaku. Warto je wypróbować i to niekoniecznie smażone, grilowane lub duszone. Można je dodawać do zup i sałatek.


Źródło zdjęcia: Joshua Resnick - stock.adobe.com

Wykwintna przekąska pasująca na różne okazje

Okazji do podawania kalmarów jest całe mnóstwo. Można serwować je jako lekką przekąskę lub potraktować jako danie główne. Dobrze smakują zarówno w sosie własnym, jak i nadziewane farszem czy przyrządzone w panierce. Kalmary to wykwintna przekąska na różne okazje, takie jak spotkanie przy grillu czy romantyczny wieczór we dwoje. Te owoce morza są łatwe i proste w przygotowaniu i dają całkiem spore pole do popisu.

Gdy potrawa jest gotowa warto ją odpowiednio zaserwować. Jest to potrawa, która kojarzy się z ekskluzywnymi klimatami. Dlatego gustowne świece, ładne podkładki na stół oraz czysty obrus to idealne dekoracje, które będą tłem do tego nietuzinkowego dania.



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ