Niestety białko to potrafi też dawać czasami nieprzyjemne i często groźne dla zdrowia dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Rozróżnia się tu zasadniczo choroby autoimmunologiczne, którymi są celiakia, nietolerancje pokarmowe i alergia na gluten. Wbrew pozorom to chodzi o trzy różne jednostki chorobowe, które polegają na wyeliminowaniu z diety glutenu. Na szczęście sklep bezglutenowy można znaleźć w internecie, gdzie można kupić np. chleb bezglutenowy.
Jakie są korzyści na diecie bezglutenowej?
- regeneracja błony śluzowej.
- obniżenie ryzyka wystąpienia dalszych uszkodzeń organizmu,
- polepszenie wchłaniania i wykorzystywania mikroskładników przez organizm,
- odzyskanie utraconej masy ciała,
- poprawienie ogólnego stanu zdrowia i kondycji,
- zwiększenie stopnia kontroli nad jedzeniem,
- podniesienie jakości życia oraz samopoczucia,
W przypadku dzieci dieta bez glutenu wpływa na zdrowy i prawidłowy rozwój.
Przejście na dietę bezglutenową ma ogromny wpływ na zdrowie zwłaszcza u osób cierpiących na celiakię.
Jak rozpoznać produkt bezglutenowy?
Żywność bezglutenową można podzielić na produkty, które naturalnie nie mają w swoim składzie glutenu oraz takie, które zostały pozbawione grupy białek w procesie produkcji. Dla chorujących na celiakie, czy nietolerancje glutenu nawet śladowe ilości glutenu mogą nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Z myślą o takich osobach, wprowadzono produkty z symbolem przekreślonego kłosa, który informuje że na żadnym etapie produkcji produkt nie został zanieczyszczony nawet minimalną ilością glutenu. Produkty bezglutenowe przed oznaczeniem symbolem przekreślonego kłosa, jest on poddawany restrykcyjnym badaniom laboratoryjnym. Muszą potwierdzić, że w analizowanej żywności nie ma śladów glutenu. Produkty naturalnie niezawierające glutenu nie są oznaczane symbolem przekreślonego kłosa.
Wydawać by się mogło, że dieta bezglutenowa mocno ogranicza. Nic bardziej mylnego, ponieważ okazuje się, że nawet przy diecie bezglutenowej jeść zdrowo i różnorodnie. Sprawdź bezglutenowy sklep i wybieraj spośród wielu produktów. Nawet chorując na celiakie można jeść słodycze, takie jak ciastka bezglutenowe, czy zdrowe płatki śniadaniowe które nie zawierają glutenu.