Tuz przed świętami, wraz z Panią sołtys Barbarą Stefańską oraz z dziećmi ze szkoły podstawowej zainaugurowaliśmy w dworze w Ustrobnej, akcję "Zimowe chlebowe wieczory w Gminie Wojaszówka". Wspólnie upiekliśmy chleby na wigilię szkolną oraz dla naszych seniorów z domu Senior Wigor w Łączkach Jagiellońskich. - mówi Wójt Gminy Wojaszówka - Sławomir Stefański.
Ważne, aby mieć sprawdzony przepis. W tej sprawie warto poradzić się naszych mam, babć lub gospodyń działających w kołach. Dla potrzeb osób szukających sprawdzonego przepisu stworzono zakładkę na stronie internetowej gminy Wojaszówka, w której umieszczone są przepisy na chleb od naszych gospodyń.
PRZEPIS NA CHLEB
Poniżej sprawdzony przepis, który przewiduje jednorazowe upieczenie 3 bochenków w piekarniku (3 brytfanki "keksówki").
I. ETAP:
W 1/2 szklanki ciepłego mleka, posłodzonego 2 płaskimi łyżkami cukru rozpuszczamy 15-17 dag drożdży i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce (pamiętajmy o dobraniu wysokiego naczynia do wyrośnięcia drożdży).
Do drugiego naczynia (min. 20 litrów) wsypujemy następujące składniki:
- 20-30 dag słonecznika (łuskanego),
- 20-30 dag pestek z dyni (łuskanych),
- 25-30 dag płatków owsianych,
- 2-5 dag kminku,
- 2 płaskie łyżki soli.
Powyższe składniki mieszamy i zalewamy 1 litrem przegotowanego mleka i 1 litrem przegotowanej wody. Pozostawiamy aby ziarna napęczniały.
II. ETAP:
Wyrośnięte drożdże (po około 30 minutach) łączymy z namoczonymi ziarnami i odstawiamy na ok. 10-20 minut w ciepłe miejsce (uwaga żeby nie były zbyt gorące, bo można zwarzyć drożdże). Zaczyn należy otulić kocem lub pierzyną.
III. ETAP:
Kolejny etap jest bardzo przyjemny, bo można usiąść przed telewizorem i przy ulubionym serialu poczekać, aż zaczyn wyrośnie. W międzyczasie przesiewamy mąkę 50 pszenną – od 2 do 2,5 kg oraz mąkę żytnią – od 20 do 50 dag (najlepiej, aby mąka pochodziła z lokalnego młyna). Najpierw do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę pszenną i miesimy. Następnie dodajemy mąkę żytnią i dalej miesimy ciasto minimum pół godziny, do momentu, aż ciasto zacznie „odchodzić od ręki". Jeśli ktoś ma więcej czasu i siły może zarabiać ciasto do godziny czasu. Zarobione ciasto stawiamy na piecu, przy kaloryferze albo pod pierzyną. Pozostawiamy go na czas od 30 minut do 1 godziny. W tym czasie nie wolno tupać, robić przeciągów oraz kłócić się, bo ciasto nie wyrośnie.
IV. ETAP:
"Keksówki" nacieramy margaryną, smalcem lub masłem i posypujemy płatkami owsianymi lub makiem. Dzięki temu bochenki po upieczeniu ładnie odchodzą od brytfanki.
Piekarnik ustawiamy na 200°C. Przekładamy wyrośnięte ciasto do brytfanek i umieszczamy w piekarniku. Nie czekamy aż piekarnik osiągnie 200°C, ponieważ najlepiej gdy temperatura w piekarniku wzrasta już z chlebem w środku. Pieczemy 1 godzinę i 10 minut. W piekarniku elektrycznym pieczemy 40 minut (podgrzewanie dolne i górne), a po 40 minutach tylko podgrzewanie dolne do osiągnięcia w sumie czasu 1 godziny i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Chleb można zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na pół godziny i gotowe. Wyciągamy i kosztujemy. Smacznego!
Na naszej stronie internetowej w zakładce "ZIMOWE CHLEBOWE WIECZORY" prezentujemy wypróbowane przepisy gospodyń działających w kołach. Jeżeli ktoś chciałby podzielić się swoim sprawdzonym przepisem to prosimy przesłać na adres: [email protected].
"Zimowe chlebowe wieczory w Gminie Wojaszówka" to nie tylko zimowe wypieki, to przede wszystkim rodzinne przekazywanie umiejętności pieczenia chleba następnym pokoleniom, tak aby tradycja i umiejętności pieczenia przetrwały wśród kolejnych pokoleń.
W tych trudnych czasach, szalejących cen i rosnącej inflacji, warto zwolnić, zrelaksować się, odpocząć i wraz z rodziną upiec w domu chleb miłości i zgody dla rodziny i najbliższych. - dodaje Sławomir Stefański.