Głównym organizatorem konferencji było Stowarzyszenie "Polska Ekologia" i Koło Pszczelarzy w Krośnie. Partnerami wydarzenia – Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych oraz Urząd Miasta Krosna.
Konferencję w auli Kampusu Technicznego PANS w Krośnie otworzyła dr hab. Barbara Krochmal-Marczak, kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności PANS w Krośnie. Zwróciła ona uwagę, że spotkanie będzie poruszało tematy związane z bytem ludzkości na ziemi oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Tematem wykładu prof. dr hab. Iwony Wawer był skład chemiczny miodu i ziołomiodu oraz zastosowanie ich w medycynie. Prof. dr hab. Małgorzata Dżugan mówiła o polifenolach roślinnych w kształtowaniu bio aktywności miodu. Prof. dr hab. Zbigniew Kotłowski wygłosił wykład "Co różne ekosystemy proponują pszczołom", prof. dr hab. Elżbieta Pisulewska – "Zioła jako atrakcyjny pożytek dla pszczół", prof. dr hab. Anna Winiarska – "Nutrikosmetyczne wykorzystanie produktów pszczelich".
Dr Magdalena Misiorowska z RDLP w Krośnie przygotowała prelekcję "Lasy Państwowe - Nowe otwarcie".
- Mamy nowe warunki środowiskowe i nowe potrzeby. W pierwszym przypadku to zmiany klimatu. Bardzo długie susze, brak zim ze śniegiem, co wpływa na obniżenie wód gruntowych i bezpośrednio na żywotność drzew - tłumaczy Magdalena Misiorowska.
Dodaje, że drugim zagadnieniem było otwarcie lasów na potrzeby społeczne. - Na udział społeczeństwa w działaniach, w formułowaniu uwag i próśb związanych z ostatecznym podejmowaniem decyzji, chociażby przy pracach gospodarczych w lesie - mówi.

Jan Barzyk z Zarządu Koła Pszczelarzy w Krośnie podsumowuje, że tematyka konferencji była różnorodna i interesująca. - Zarówno dla pszczelarzy, jak również osób, które dzięki prezentacjom mogły poznać produkty pszczele - mówi.
Zaznacza, że "Zielony Parasol" to nie tylko konferencja.
- To też inne działania. Między innymi spotkania z młodzieżą, sadzenie drzew i krzewów, spotkania edukacyjne i promujące produkty pszczele - wylicza Jan Barzyk.
Konferencji towarzyszyła degustacja miodów i produktów pszczelich w ramach projektu "Miody na szlakach kulinarnych", finansowanego z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.

Wykładów można było wysłuchać nie tylko w auli PANS. Wydarzenie było transmitowane na żywo na stronie zielony-parasol.pl oraz serwisie YouTube.