Marchew i sok marchwiowy charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysokim poziomem substancji odżywczych. Są źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie około 80 kcal.
Beta - karoten (prowitamina A) w organizmie przekształca się w witaminę A, która: wspiera właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narządu wzroku, pomaga zachować zdrową skórę, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza - wylicza dr Katarzyny Stoś, Prof. Nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Marchewka jest sprawdzonym składnikiem surówek, zup czy sałatek. Coraz częściej popularne są jednak desery na bazie marchewki, tzn. torty czy ciasta marchewkowe. Można z niej zrobić nawet dżem.
red., KUPS