Grzybów nie wolno zbierać w tych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu: na uprawach do czterech metrów wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny.
Na grzybobranie nie można też się wybrać do obszarów chronionych: rezerwatów i parów narodowych. Należy też przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.
Leśnicy przypominają, żeby oszczędzać duże, stare owocniki grzybów. - Nie są one atrakcyjne kulinarnie, a mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów - zaznaczają.
Wykręcać czy wycinać?
- Spokojnie możemy stosować oba sposoby - przyznają leśnicy. I dodają, że większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. - Ale nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych.
Leśnicy radzą, by delikatnie podważyć owocnik grzyba koniuszkiem noża. - Wycinajmy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem należy starannie przykryć to miejsce, aby grzybnia nie wysychała.
Wykręcać jednak lepiej grzyby blaszkowe (kurka, zielonka czy rydz). Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać. Jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z muchomorem zielonkawym. - Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu - informują leśnicy. I dodają, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.
Oprócz kosza i nożyka, weź atlas
Ważna podczas zbierania grzybów jest ich znajomość. Zbiory warto skonfrontować z atlasem grzybów lub pokazać doświadczonemu grzybiarzowi. Bezpłatnych porad udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.
W Polskich lasach występuje 1,3 tys. gatunków grzybów jadalnych. Jednak 47 jest - zgodnie z prawem – dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych. 117 gatunków grzybów jest pod ochroną.
Grzyby najlepiej zbierać do szerokich, wiklinowych koszyków a nie plastikowych wiader, toreb czy woreczków. - Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu - przestrzegają leśnicy. I dodają, że w trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia.
tom
zdjęcia: pixabay.com, infografiki: Lasy Państwowe