Mieszkańcy wybierali spośród siedmiu propozycji.
Do konkursu piekarnia Mariana Krukierka wystawiła "Chleb Drwalski", piekarnia Macieja Muni - "Chleb żytni na kwasie z suszonymi pomidorami", Piekarnia Rodzinna Guzik - "Chleb pszenny z dodatkiem suszonych pomidorów", EkoPiekarnia Kiełtyka - "Chleb domowy. Po prostu chleb…tylko tyle i aż tyle", piekarnia Wiesławy i Jerzego Sajdak - "Chleb Lany z Kminkiem żytnio-pszenny", piekarnia Kopacz - "Chleb Mieszany", Piekarnia Anvit - "Chleb Farmera".
Głosowanie trwało w sobotę - 29.08 i w niedzielę - 30.08 w godzinach 10:00 – 15:00. Wzięło w nim udział ponad 200 osób, wśród których wylosowano upominki i nagrodę główną - grafikę ufundowaną przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie.
36 procent głosów i Honorowy Certyfikat Ulubiony Chleb Krośnian 2020 zdobył chleb Chleb Farmera z Piekarni Anwit. To pieczywo pszenne z dodatkiem prozdrowotnych składników: siemienia lnianego, pestek dyni, ziaren słonecznika, płatów owsianych i jęczmiennych. Wilgotność miękiszu chleba to zasługa działania zakwasu piekarskiego.
II miejsce z wynikiem 15 proc. zdobył chleb chleb z Eko Piekarni Kiełtyka. III miejsce, zdobywając 12 proc. głosów zdobył chleb z Piekarni Rodzinnej Guzik.
tom
zdjęcia: Muzeum Rzemiosła