Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 22 kwietnia 2025 00:23
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Krośnianie głosowali na Ulubiony Chleb. Najlepszy Farmera

Tradycyjnie na koniec wakacji wybierany jest Ulubiony Chleb Krośnian. Wcześniejsze edycje konkursu odbywały się podczas Karpackich Klimatów na krośnieńskim Rynku. W tym roku było inaczej. Próbować wypieków i głosować można było przed Muzeum Rzemiosła w ramach akcji #odkryjkrosno.
Krośnianie głosowali na Ulubiony Chleb. Najlepszy Farmera

Autor: Muzeum Rzemiosła

Mieszkańcy wybierali spośród siedmiu propozycji.

Do konkursu piekarnia Mariana Krukierka wystawiła "Chleb Drwalski", piekarnia Macieja Muni - "Chleb żytni na kwasie z suszonymi pomidorami", Piekarnia Rodzinna Guzik - "Chleb pszenny z dodatkiem suszonych pomidorów", EkoPiekarnia Kiełtyka - "Chleb domowy. Po prostu chleb…tylko tyle i aż tyle", piekarnia Wiesławy i Jerzego Sajdak - "Chleb Lany z Kminkiem żytnio-pszenny", piekarnia Kopacz - "Chleb Mieszany", Piekarnia Anvit - "Chleb Farmera".

Głosowanie trwało w sobotę - 29.08 i w niedzielę - 30.08 w godzinach 10:00 – 15:00. Wzięło w nim udział ponad 200 osób, wśród których wylosowano upominki i nagrodę główną - grafikę ufundowaną przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie.

36 procent głosów i Honorowy Certyfikat Ulubiony Chleb Krośnian 2020 zdobył chleb Chleb Farmera z Piekarni Anwit. To pieczywo pszenne z dodatkiem prozdrowotnych składników: siemienia lnianego, pestek dyni, ziaren słonecznika, płatów owsianych i jęczmiennych. Wilgotność miękiszu chleba to zasługa działania zakwasu piekarskiego.

II miejsce z wynikiem 15 proc. zdobył chleb chleb z Eko Piekarni Kiełtyka. III miejsce, zdobywając 12 proc. głosów zdobył chleb z Piekarni Rodzinnej Guzik.

tom

zdjęcia: Muzeum Rzemiosła



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ