Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicyjską ma na celu promocję tradycji nalewkarskich, odkrywanie receptur na najlepsze nalewki i nagradzanie ich twórców.
- Nalewka jest kwintesencją kuchni dworskiej, częścią tradycji sarmackiej, myśliwskiej, najbardziej polskim sposobem konserwacji, ziół, miodu, owoców- tłumaczą organizatorzy. I dodają, że nalewka zapobiega, leczy, smakuje.
W tym roku konkurs wyjątkowo nie odbył się w ramach Zakątka Rozmaitości Galicyjskich, który jest częścią Festiwalu Kultur Pogranicza "Karpackie Klimaty". Nagrody przyznano podczas IX Wieczoru Łemkowskiego.
Komisja konkursowa podkreśla, że w tym roku poziom prezentowanych trunków był bardzo wysoki. Nadesłano 58 nalewek z różnych stron Polski. Marcin Mączyński, przewodniczący Komisji Nalewkowej oraz wiceprzewodniczący Łukasz Zakrzewski, wraz z pozostałymi członkami nagrodzili:
- I miejsce - Wojciech Suchanek z Węgierskiej Górki za nalewkę Smorodina z liściem
- II miejsce - Andrzej Nowocień z miejscowości Wsola za Czarną porzeczkę bez cukru
- III miejsce - Maciej Kwiatkowski ze Starej Gadki za Smorodina z beczki
- IV miejsce - Andrzej Jełowicki z Krosna za Dereniówkę krośnieńską
- V miejsce - Andrzej Marszałek z Krosna za Żurawinę
- Wyróżnienie zdobył Andrzej Nowocień za nalewkę Borowiki na śmietanie
- nagrodę za Najlepszą Chrzanówkę otrzymała Restauracja Parkowa 7
Organizatorami wydarzenia byli Stowarzyszenie Unia Przedsiębiorczych, Restauracja Parkowa 7 oraz Przemek Polański. Nagrody ufundowała firma Decor Witold Śliwiński.
tom
zdjęcia: Łukasz Zajdel