Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 26 listopada 2024 12:28
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Przed nami fala upałów. Jak uniknąć odwodnienia

Lato to czas, w którym wzrasta temperatura, liczba słonecznych dni i aktywność fizyczna Polaków. W okresie upałów chętnie opalamy się, uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Te wszystkie czynności pozytywnie wpływają na nasz organizm, jednak mogą również sprowadzić na nas pewne zagrożenia.
Przed nami fala upałów. Jak uniknąć odwodnienia
fot. Pixabay

Jedno z największych niebezpieczeństw, na które jesteśmy narażeni w okresie upałów, stanowi odwodnienie organizmu. Jak radzą eksperci, poza regularnym piciem wody, warto pamiętać także o spożywaniu owoców i warzyw, a także o sięganiu po soki.

Optymalne spożycie wody powinno wynosić w granicach 2-2,5 litra na dobę. Kobiety potrzebują nieco mniej wody niż mężczyźni (przeciętnie 2 wobec 2,5 litra). – Zgodnie z zaleceniami Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów, szacuje się, że powinniśmy spożywać 30 mg wody na kilogram masy ciała. Zapotrzebowanie znacznie wzrasta, gdy znajdujemy się w miejscu, gdzie panuje wysoka temperatura lub podejmujemy jakąś aktywność fizyczną. Wówczas powinniśmy pić o około litr płynów więcej niż zazwyczaj – mówi dr Katarzyna Stoś prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.


Ważnym ostrzeżeniem, które wysyła nasz organizm jest uczucie pragnienia, świadczące o tym, że jesteśmy odwodnieni już w 2-3%. Nie należy doprowadzać do odwodnienia organizmu. Szczególnie wrażliwe grupy to dzieci i osoby starsze. Powinniśmy stosować nawyk picia zanim poczujemy uczucie pragnienia. Należy pamiętać, że wraz z potem, organizm wydala niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mikroelementy. Podczas przebywania w wysokich temperaturach szybko tracimy na przykład sód czy potas. Aby odzyskać te cenne składniki, poza odpowiednim nawodnieniem organizmu, powinniśmy również zadbać o prawidłowe odżywianie.
Doskonałym źródłem witamin i mikroskładników są owoce, a lato to czas, gdy ich dostępność jest zdecydowanie największa. Rekomendowana dawka owoców i warzyw w dobowej diecie wynosi minimum 400 gramów, które najlepiej spożyć w 5 porcjach. Ponadto, owoce stanowią doskonałe źródło energii, potrzebnej podczas aktywności fizycznych, których latem podejmujemy znacznie więcej niż w innych porach roku. Podczas sezonu letniego można jeść na przykład truskawki czy arbuzy. Takie owoce zawierają dużo wody. Cennym źródłem składników bioaktywnych są także borówki, maliny, jagody – tłumaczy prof. Stoś.

Lato to okres, gdy jesteśmy zajęci turystycznymi wojażami, spacerami czy uprawianiem sportu, dlatego potrzebujemy wygodnej i łatwo dostępnej alternatywy dla owoców i warzyw. Wartościowymi zamiennikami dla owoców i warzyw są soki. 100% sok zachowuje większość wartości odżywczych, zawartych w surowcach, z których jest wytworzony. Soki są świetnym rozwiązaniem także dlatego, że latem rzadziej odczuwamy głód, przez co często nie uzupełniamy składników odżywczych w dostatecznym stopniu. Osobom aktywnym szczególnie polecam sok pomarańczowy z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, która pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm energetyczny oraz folianów, zmniejszających uczucie zmęczenia i potasu, który wspiera poprawne funkcjonowanie mięśni – wyjaśnia prof. Stoś.


Zbilansowana, bogata w mikroelementy dieta, połączona z odpowiednim nawodnieniem organizmu, powinna zapewnić nam energię i dobre samopoczucie nawet w upalne dni. Lato to dobry moment, by oprzeć swoją dietę na owocach i warzywach, ze względu na szeroki wybór produktów z tej gamy w tym sezonie. O ile niektóre z nich są dostępne jedynie w stosunkowo niedługim okresie, o tyle w soki możemy zaopatrzyć się przez cały rok. Kupując je mamy gwarancję, że powstały z owoców i warzyw najwyższej jakości, zebranych w szczycie sezonu, co przekłada się na zawartość witamin i innych mikroskładników.

red., KUPS | fot. Pixabay



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ