Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 listopada 2024 18:38
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Gdzie kupić dobrej jakości jelita do wyrobu wędlin?

Pyszne, domowe kiełbasy to bardzo popularny mięsny smakołyk, który pojawia się na polskich stołach nie tylko podczas ważnych uroczystości, ale także świetnie sprawdza się jako dodatek do grilla, czy kanapek. Sam proces wyrobu wędlin nie jest skomplikowany, ale warto wyposażyć się w kilka produktów. Do podstawowych artykułów należą jelita (baranie, wołowe, lub wieprzowe), a o tym gdzie je kupić, dowiesz się z tego artykułu.
Gdzie kupić dobrej jakości jelita do wyrobu wędlin?

Autor: fot. pexels.com

Jelita naturalne do kiełbas — dlaczego warto?

Własne wyroby wędliniarskie, cieszą się ostatnio dużą popularnością. W czasach, kiedy półki sklepowe uginają się od ilości produktów wątpliwej jakości, tworzenie własnych kiełbas jest sposobem na uzyskanie pysznych wędlin ze sprawdzonym składem.

Naturalne jelita do kiełbas sprawiają, że wyroby są intensywne w smaku, soczyste, ale przy okazji delikatne. Takie jelita są elastyczne i dobrze konserwują mięso, dzięki czemu wyroby zachowują świeżość, zapach i niepowtarzalny smak. To sprawia, że każdy, kto chce przygotowywać pyszne kiełbasy, powinien sięgnąć właśnie po naturalne jelita.

Jelita wołowe, baranie, a może wieprzowe?

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów jelit naturalnych. Od tego, jakiej obróbce zostanie przygotowana kiełbasa, a także od samego jej rodzaju zależy jakie jelito należy wybrać.

Najpopularniejsze są jelita wieprzowe. To dzięki temu, że można w nich przygotować praktycznie wszystkie rodzaje kiełbas — od gotowanych, przez parzone, aż do wędzonych, czy suszonych. Z jelit wieprzowych przygotujesz także kiełbasę na grilla, którą na pewno zachwycą się Twoi goście.

Drugimi, także często wykorzystywanymi produktami są jelita baranie. Są drobniejsze, niż ich wieprzowe odpowiedniki, dlatego korzysta się z nich podczas przygotowywania cienkich wyrobów.  Za ich pomocą można przygotować frankfurterki i białą kiełbasę. Warto pamiętać, aby wybierać sprawdzone produkty, takie jak np. jelita baranie dostępne w sklepie Jelux, które pochodzą od czołowego producenta jelit naturalnych. 

Najmniej popularne, ale równie ważne, są jelita wołowe. Przygotowuje się z nich gotowane salami, kiełbasy suche, czy mortadelę. Na rynku można znaleźć jelita wołowe wiankowe, środkowe, czy kątnice wołowe, a to, który rodzaj wybrać, zależy przede wszystkim od tego, jaką wędlinę będzie się z nich potem przygotowywać.

Jelita ze sklepu masarskiego

Miejscem, gdzie warto szukać jelit do produkcji kiełbas, jest sklep masarski. W jego asortymencie znajdują się zazwyczaj nie tylko same jelita, ale wszystkie inne artykuły potrzebne do przygotowania własnych wędlin.

Jeżeli zależy ci na przygotowaniu pysznych produktów, powinieneś wybierać sprawdzonych producentów. Jednym z nich jest sklep masarski Jelux, który jest liderem w branży wędliniarskiej, a także czołowym producentem jelit naturalnych. W jego szerokim asortymencie znajdują się najwyższej jakości jelita baranie, wołowe i wieprzowe, w różnych długościach. Sięgając po produkty od sprawdzonych dostawców, będziesz miał pewność, że Twoje kiełbasy będą smaczne i soczyste.

Materiał zewnętrzny


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ