Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 24 kwietnia 2025 05:50
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Łosoś — właściwości. Czy łosoś jest zdrowy?

Łosoś to ryba ceniona za wyjątkowy smak i wysoką zawartość cennych składników odżywczych. Co zawiera łosoś i jak wpływa na organizm?
Łosoś — właściwości. Czy łosoś jest zdrowy?

Łosoś – jakie ma wartości odżywcze?

Łosoś jest rybą, która często gości na naszych stołach. Konsumenci cenią ją za walory smakowe i łatwość w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na każdą okazję, od rodzinnego obiadu, po uroczystą kolację, podczas której serwujemy np. łososia z piekarnika z warzywami. Z kolei dietetycy i lekarze widzą w łososiu ogromny potencjał prozdrowotny, ze względu na wysoką koncentrację wartościowych składników odżywczych. 

Łosoś – co zawiera?

  •        wartość energetyczna – 201 kcal/100 g;
  •        proteiny – 19,90 g;
  •        tłuszcze 13,60 g (w większości kwasy tłuszczowe nienasycone tj. 10,31 g).

To właśnie wysoka zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych odpowiada w dużej mierze za korzystny wpływ łososia na organizm. Oprócz tego jest bogaty w pełnowartościowe i łatwo strawne białko, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób, które ograniczają spożycia mięsa. Jest też cennym źródłem związków mineralnych taki jak magnez, fosfor, sód, wapń, mangan, selen i żelazo. Oprócz tego zawiera witaminy lipofilne tj. witaminę D, witaminę E i witaminę A oraz witaminy z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie. 

Łosoś – dlaczego jest zdrowy?

Dzięki wysokiej koncentracji składników jest zaliczany do pokarmów typu superfoods, dlatego powinien jak najczęściej gościć na naszych talerzach. Kierując się zasadami zdrowego żywienia ryby, należy spożywać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Szczególne korzyści wynikają ze spożywania ryb morskich zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Łosoś właściwości prozdrowotne zawdzięcza zdrowym tłuszczom, które wykazują działanie profilaktyczne w prewencji zdrowia, ograniczają ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych takich jak choroby serca i układu krążenia poprawiając m.in. parametry profilu lipidowego. Na obecność w diecie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 powinny zwrócić uwagę pary starające się o potomstwo. Dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn. O ważnej roli tych związków świadczy fakt, że kobiety ciężarne dodatkowo włączają suplementację omega-3. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA zapewniają prawidłowy rozwój płodu, przebieg ciąży i porodu. 

Jakie korzyści przynosi spożycie łososia?

  •        poprawa pracy mózgu;
  •        wsparcie układu nerwowego,
  •        lepsza elastyczność naczyń krwionośnych;
  •        lepsza praca serca;
  •        przeciwdziałanie powstawaniu blaszki miażdżycowej;
  •        obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu;
  •        obniżenie poziomu trójglicerydów;
  •        wzrost stężenia cholesterolu frakcji HDL tzw. dobry cholesterol;
  •        dobroczynny wpływ na narząd wzroku;
  •        obniżenie stanów zapalnych;
  •        poprawa wyglądu włosów, skóry i paznokci;
  •        lepsze gojenie ran;
  •        wsparcie odporności organizmu;
  •        redukcja stresu oksydacyjnego. 

Co można przygotować z łososia?

Łosoś jest bardzo wdzięcznym materiałem do przeróżnych kreacji kulinarnych. Znajduje szerokie wykorzystanie w wielu kuchniach świata. Kuchnia japońska słynie z sushi, a łosoś jest serwowany pod postacią rolek, zarówno w wersji surowej, jak i grillowanej. Surowe kawałki ryby to z kolei sashimi, które podawane jest w towarzystwie sosu sojowego, marynowanego imbiru i ostrego chrzanu wasabi. Równie popularny w kuchni azjatyckiej jest tatar z łososia. Obszarem gdzie odnotowuje się wysokie spożycie ryb, jest Skandynawia, a kuchnia nordycka jest bardzo często porównywana do uznawanej za najzdrowszą na świecie diety śródziemnomorskiej. 

Bez względu na to, czy postawimy na łososia świeżego, czy wybierzemy łososia wędzonego MOWI, z pewnością nasze danie nabierze wyjątkowego charakteru. Nie dość, że jest to ryba wyjątkowo smaczna, to jej cechą charakterystyczną jest prostota przygotowania. 

Świeżego możemy przyrządzić na grillu, upiec w piekarniku lub ugotować na parze. Wędzony bardzo dobrze sprawdzi się do sałatek, past do smarowania i makaronów. 

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie łososia może być aromatyczna zupa rybna z kawałkami zdrowej ryby.

Materiał partnera


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ