Łosoś – jakie ma wartości odżywcze?
Łosoś jest rybą, która często gości na naszych stołach. Konsumenci cenią ją za walory smakowe i łatwość w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na każdą okazję, od rodzinnego obiadu, po uroczystą kolację, podczas której serwujemy np. łososia z piekarnika z warzywami. Z kolei dietetycy i lekarze widzą w łososiu ogromny potencjał prozdrowotny, ze względu na wysoką koncentrację wartościowych składników odżywczych.
Łosoś – co zawiera?
- wartość energetyczna – 201 kcal/100 g;
- proteiny – 19,90 g;
- tłuszcze 13,60 g (w większości kwasy tłuszczowe nienasycone tj. 10,31 g).
To właśnie wysoka zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych odpowiada w dużej mierze za korzystny wpływ łososia na organizm. Oprócz tego jest bogaty w pełnowartościowe i łatwo strawne białko, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób, które ograniczają spożycia mięsa. Jest też cennym źródłem związków mineralnych taki jak magnez, fosfor, sód, wapń, mangan, selen i żelazo. Oprócz tego zawiera witaminy lipofilne tj. witaminę D, witaminę E i witaminę A oraz witaminy z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie.
Łosoś – dlaczego jest zdrowy?
Dzięki wysokiej koncentracji składników jest zaliczany do pokarmów typu superfoods, dlatego powinien jak najczęściej gościć na naszych talerzach. Kierując się zasadami zdrowego żywienia ryby, należy spożywać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Szczególne korzyści wynikają ze spożywania ryb morskich zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Łosoś właściwości prozdrowotne zawdzięcza zdrowym tłuszczom, które wykazują działanie profilaktyczne w prewencji zdrowia, ograniczają ryzyko powstawania chorób cywilizacyjnych takich jak choroby serca i układu krążenia poprawiając m.in. parametry profilu lipidowego. Na obecność w diecie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 powinny zwrócić uwagę pary starające się o potomstwo. Dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn. O ważnej roli tych związków świadczy fakt, że kobiety ciężarne dodatkowo włączają suplementację omega-3. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA zapewniają prawidłowy rozwój płodu, przebieg ciąży i porodu.
Jakie korzyści przynosi spożycie łososia?
- poprawa pracy mózgu;
- wsparcie układu nerwowego,
- lepsza elastyczność naczyń krwionośnych;
- lepsza praca serca;
- przeciwdziałanie powstawaniu blaszki miażdżycowej;
- obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL cholesterolu;
- obniżenie poziomu trójglicerydów;
- wzrost stężenia cholesterolu frakcji HDL tzw. dobry cholesterol;
- dobroczynny wpływ na narząd wzroku;
- obniżenie stanów zapalnych;
- poprawa wyglądu włosów, skóry i paznokci;
- lepsze gojenie ran;
- wsparcie odporności organizmu;
- redukcja stresu oksydacyjnego.
Co można przygotować z łososia?
Łosoś jest bardzo wdzięcznym materiałem do przeróżnych kreacji kulinarnych. Znajduje szerokie wykorzystanie w wielu kuchniach świata. Kuchnia japońska słynie z sushi, a łosoś jest serwowany pod postacią rolek, zarówno w wersji surowej, jak i grillowanej. Surowe kawałki ryby to z kolei sashimi, które podawane jest w towarzystwie sosu sojowego, marynowanego imbiru i ostrego chrzanu wasabi. Równie popularny w kuchni azjatyckiej jest tatar z łososia. Obszarem gdzie odnotowuje się wysokie spożycie ryb, jest Skandynawia, a kuchnia nordycka jest bardzo często porównywana do uznawanej za najzdrowszą na świecie diety śródziemnomorskiej.
Bez względu na to, czy postawimy na łososia świeżego, czy wybierzemy łososia wędzonego MOWI, z pewnością nasze danie nabierze wyjątkowego charakteru. Nie dość, że jest to ryba wyjątkowo smaczna, to jej cechą charakterystyczną jest prostota przygotowania.
Świeżego możemy przyrządzić na grillu, upiec w piekarniku lub ugotować na parze. Wędzony bardzo dobrze sprawdzi się do sałatek, past do smarowania i makaronów.
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie łososia może być aromatyczna zupa rybna z kawałkami zdrowej ryby.
Materiał partnera