Reakcje skórne
Jedną z najczęściej występujących alergicznych reakcji skórnych jest wysypka. Dosyć częste jest również zaczerwienienie, nadmierne przesuszenie czy też swędzenie skóry, a także pojawienie się trądziku. Takie objawy najczęściej pojawiają się u dzieci, dlatego to szczególnie młodzi rodzice powinni być czujni i z uwagę obserwować malucha. Czasem objawy skórne mogą być również poważniejsze. Nierzadkie są przypadki, gdy po zjedzeniu określonego produktu występuje reakcja alergiczna w postaci bąbli czy grudek pokrzywkowych, obrzęku czy nawet owrzodzenia. Alergia pokarmowa może także przyczynić się do rozwoju lub nasilenia objawów łuszczycy. Jeśli tylko dostrzeżemy takie symptomy, poza dermatologiem warto odwiedzić również alergologa.
Objawy neurologiczne
Dieta ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie, nie tylko ze względu na dostarczane składniki odżywcze. Również wszelkie alergie pokarmowe mogą wpływać na nasz system nerwowy, wywołując między innymi: uczucie przewlekłego zmęczenia, apatia, zaburzenia koncentracji, problemy ze snem, bóle głowy (w tym migreny), senność oraz drażliwość. Do poważniejszych symptomów alergii pokarmowych należą również napady drgawek czy otępienie. Jeśli specjalista w porę nie rozpozna u nas tego problemu, możliwy jest również rozwój depresji. Niekiedy reakcja organizmu na alergen może również przypominać inne typy zaburzeń psychicznych, np. stany lękowe.
Objawy ze strony układu oddechowego
Symptomy ze strony układu oddechowego zazwyczaj kojarzone są raczej z alergiami wziewnymi. W rzeczywistości jednak mogą one wiązać się z występowaniem licznym alergii pokarmowych. Do najczęstszych sygnałów zaliczyć można przede wszystkim przewlekły katar, chociaż z czasem może rozwinąć się również astma i zapalenie: płuc, oskrzeli, gardła, krtani i migdałków podniebiennych.
Niedożywienie i zmniejszenie masy ciała
Alergia pokarmowa wiąże się również z obniżeniem wchłaniania przez organizm cennych składników odżywczych. Na skutek tego, nawet przy pozornie odpowiednio zbilansowanej, pełnowartościowej diecie możliwe są niedobory licznych witamin i minerałów oraz innych ważnych substancji. Efektem może być nieoczekiwany spadek masy ciała lub, w przypadku dzieci, brak jej przyrostu. Innym niepożądanym rezultatem jest niedożywienie, które, wbrew powszechnej opinii, nie musi wiązać się ze zbyt niską masą ciała – niedowagą, wychudzeniem czy nawet wygłodzeniem (kolejno BMI poniżej 18,5, 17 i 16). Terminu „niedożywienie” używać należy w kontekście braku w organizmie odpowiedniej ilości substancji odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego
Alergia pokarmowa, tak samo, jak wszelkie inne typy alergii, angażuje układ odpornościowy. To dlatego może ona między innymi zmniejszać ilość białych krwinek (leukocytów) we krwi. Także jeżeli wyniki badań krwi wskazują na obniżoną zawartość eozynofili (granulocytów kwasochłonnych) czy niedokrwistość, wskazana może być wizyta u alergologa.
Jak radzić sobie z alergią pokarmową?
Wymienione symptomy alergii pokarmowych to jedynie część z grupy mogących wystąpić dolegliwości. Dlatego istotne jest podjęcie odpowiednich kroków, mających na celu ich złagodzenie lub całkowitą eliminację. Jedną ze skutecznych, choć z pewnością niedoskonałych metod będzie po prostu unikanie spożywania pokarmów wywołujących alergię. Osobom o słabej bądź umiarkowanej reakcji alergicznej niekiedy zalecana jest również dieta rotacyjna, polegająca na naprzemiennym spożywaniu pokarmów alergizujących oraz tych w pełni bezpiecznych. Niekiedy specjalista może też zalecić zażywanie probiotyków. Najważniejszym krokiem jest jednak wykonanie testów na alergie pokarmowe, ponieważ u niektórych osób część pokarmów może wywoływać reakcje opóźnione, których często nie wiążemy ze spożytym pokarmem. Jedynie właściwe ustalenie przyczyny problemów może pomóc nam poprawić swoje samopoczucie.