Wojewódzki etap turnieju zorganizował ZSP nr 2 w Krośnie wspólnie z Cukiernią Jagusia. Rywalizowała najlepsza dziesiątka uczniów wytypowanych przez szkoły zawodowe, kształcące w zawodzie cukiernika.
Nad przebiegiem turnieju czuwała siedmioosobowa komisja, złożona z nauczycieli, opiekunów i mistrzów cukiernictwa.
W pierwszej części turnieju uczniowie zmierzyli się z testem przygotowanym przez komitet główny turnieju we Wrocławiu. Na jego rozwiązanie była godzina.
W części praktycznej, która trwała 5 godzin, młodzi cukiernicy mieli do wykonania tort, 6 monoporcji (o takim samym składzie jak tort) oraz 6 figurek z marcepana lub masy plastycznej.
Każdy z elementów miał nawiązywać do tematu przewodniego turnieju – "Polscy Olimpijczycy".
Komisja oceniała nie tylko praktyczne umiejętności uczniów. Do ogólnej sumy punktów wliczała się też organizacja i higiena pracy, zgodność pracy z tematem oraz prezentacja pracy.
Największą ilość punktów zebrały:
- Amelia Kubacka z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie
- Kamila Depciuch z Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu
- Nikola Chęć z Zespołu Szkół Budowlanych w Brzozowie
- Magdalena Lik z Zespołu Szkół nr 4 w Dębicy
Każda z uczennic ma szansę na udział w ogólnopolskim finale, który odbędzie się we Wrocławiu. Jednak o zakwalifikowaniu zadecyduje komitet główny.
Wojewódzki turniej w Krośnie zakończyło uroczyste podsumowanie. Dla każdego uczestnika były nagrody i pamiątkowe dyplomy. Uhonorowano także szkoły, których uczennice zajęły trzy pierwsze miejsca, opiekunów, mistrzów szkolących i sponsorów.
Zdjęcia: Tomasz Jefimow