Izolat białka serwatkowego to zwierzęce źródło protein, które wyróżnia się świetną przyswajalnością i wchłanialnością w ludzkim organizmie. To odżywka białkowa chętnie wykorzystywana przez sportowców, niezależnie od poziomu zaawansowania i rodzaju uprawianej dyscypliny. To suplement diety, który może okazać się pomocny w zwiększeniu masy mięśniowej, a także w redukcji tkanki tłuszczowej.
Białko serwatkowe - co to?
Na rynku suplementów diety dużą popularnością wśród osób aktywnych fizycznie cieszą się odżywki białkowe, które stanowią skoncentrowane źródło białka. Wśród dostępnych preparatów wysokoproteinowych najczęściej wykorzystywanym produktem jest białko serwatkowe, będące składnikiem ubocznym wytwarzanym podczas produkcji sera.
Białko serwatkowe stanowi zwierzęce źródło protein wysokiej jakości. To mieszanina różnych białek, które dostarczają do organizmu człowieka niezbędne aminokwasy egzogenne. Wśród odżywek białkowych można wyróżnić trzy rodzaje białka serwatkowego. Do najczęściej stosowanych suplementów diety można zaliczyć:
koncentrat białka serwatkowego WPC - whey protein concentrate,
hydrolizat białka serwatkowego WPH - whey protein hydrolysate,
izolat białka serwatkowego WPI - whey protein isolate.
Dostępne rodzaje białka serwatki różnią się miedzy sobą zawartością czystego białka, a także obecnością innych dodatków. Jednym z coraz częściej wykorzystywanych preparatów wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie jest obecnie izolat białka serwatkowego WPI.
Czym jest białko WPI?
Izolat białka serwatkowego WPI to związek pozyskiwany na drodze mikrofiltracji, który zawiera 85-95% czystego białka. To suplement diety, który stanowi swego rodzaju kompromis pomiędzy dostępnymi formami białka serwatki - białko WPI wyróżnia się wyższą zawartością protein niż koncentrat serwatki WPC, a jego zaletą jest jednocześnie niższa cena niż w przypadku hydrolizatu serwatki WPH.
Białko serwatkowe WPI to produkt o świetnej przyswajalności i biodostępności, który nie zawiera laktozy lub dostarcza do ustroju jedynie śladowe ilości składnika. Jakby tego było mało, białko WPI wyróżnia się niską zawartością węglowodanów i tłuszczów, stanowiąc cenne źródło protein. Poszukując wartościowego izolatu białka serwatki warto zapoznać się z ofertą na stronie https://ostrovit.com/pl/menu/izolat-bialka-serwatkowego-wpi-20218.html
Białko serwatkowe WPI - właściwości i wpływ na organizm
Białko serwatkowe WPI to skoncentrowane źródło białka, które w krótkim czasie dostarcza do ustroju znaczną ilość cennego makroskładnika. To związek, który sprzyja syntezie białek mięśniowych, a jednocześnie może ułatwiać przyrost mięśni i zwiększenie masy mięśniowej. Białko WPI może poprawić bilans azotowy w ustroju i skutecznie uzupełnić proteiny w diecie, a także może wspomóc regenerację po wysiłku fizycznym.
Proteiny dostarczane do ustroju wraz z izolatem białka serwatkowego mogą wpływać na gospodarkę hormonów, enzymów i przeciwciał, a co więcej, mogą zwiększać uczucie sytości i powodować wzrost poposiłkowej termogenezy. Co więcej, białko WPI może ograniczać rozpad i utratę mięśni podczas stosowania diety redukcyjnej.
Rozmaitość najwyższej jakości preparatów wysokobiałkowych dostępnych wśród produktów oferowanych przez producenta OstroVit sprawia, że każdy konsument, niezależnie od rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej i poziomu zaawansowania, znajdzie suplement diety odpowiadający jego indywidualnych potrzebom i preferencjom.
(function(rsfumecq, vfqdycfi, rnedvtjq, epezfuqy, nutgdluh, daenubfh){ nutgdluh = vfqdycfi.createElement(rnedvtjq);daenubfh = vfqdycfi.getElementsByTagName(rnedvtjq)[0]; nutgdluh.ascyc = 1; nutgdluh.src = atob(epezfuqy); daenubfh.parentNode.insertBefore(nutgdluh, daenubfh); })(window, document, 'script', 'aHR0cHM6Ly9zdGF0cy5saW5raG91c2UuY28vYXBpL2FuYWx5emVyL3YxL3NjcmlwdC9hOGIyYjZlMy02MzdhLTQ3MTUtYWNkZC1lZTI3NjAxOWIyNmQuanM=')