Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 00:59
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nauczyciele z ZSP NR 2 w Krośnie na Sycylii

Dwoje nauczycieli z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Krośnie - Agnieszka Gonet i Grzegorz Jamroga wzięło udział w tygodniowym job shadowingu w miejscowościach Barcellona Pozzo di Gotto i Milazzo na Sycylii.
Nauczyciele z ZSP NR 2 w Krośnie na Sycylii

Źródło: ZSP 2 Krosno

Wyjazd ten odbył się w ramach realizowanego przez szkołę przedsięwzięcia ,,Otwarci na świat i nowy wymiar edukacji branżowej ‘’ o numerze 2023-1-PL01-KA122-VET-000143064 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+ w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowanego ze środków programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego. Nauczyciele obserwowali lekcje w szkole Istituto d’Istruzione Superiore"Renato Guttuso" w Milazzo. 

 

Były to między innymi zajęcia baristyczne, przygotowywanie lokalnych potraw, deserów, techniki kulinarne, obsługa klientów restauracji w języku angielskim. Nasi nauczyciele mieli możliwość zwiedzania całej szkoły, pracowni kształcenia zawodowego, oglądali ich wyposażenie, spotykali się z nauczycielami kształcenia branżowego szkoły w Millazo. Rozmowy i wymiana doświadczeń z miejscowymi nauczycielami pozwoliły na poznanie włoskiego systemu edukacji szczególnie branżowej. Dużą pomocą służył również pan Kamil Jastrzębski - koordynator projektu z ramienia firmy „ A Rocca”, która współpracuje z ok. 700 lokalnymi firmami i szkołami zawodowymi oraz zajmuje się  organizacją job shadowingu nauczycieli w Barcellona Pozzo di Gotto i Milazzo na Sycylii.

Ciekawym doświadczeniem było również obserwowanie miejscowych szefów kuchni szkolących przyszłych kucharzy w lokalnej restauracji Lia Ci Si w Barcellona Pozzo di Gotto. Obserwacje były doskonałą okazją do poznania organizacji i kultury pracy w branży gastronomicznej. Na uwagę zasługuje dbałość o jakość składników, z których przygotowywane są potrawy - wszystkie muszą być świeże i pochodzić od lokalnych dostawców.

Uczestnicy job shadowingu doskonalili umiejętności personalne i językowe w międzynarodowym środowisku pracy oraz poznawali kulturę i tradycje sycylijskie. Po powrocie będą się dzielić wiedzą z innymi nauczycielami.



Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
PRZECZYTAJ
  
Reklama