Podczas tegorocznej edycji na scenie zagoszczą Agyagbanda, duet Oli Nowak oraz Daniela Peszko a w trakcie degustacji towarzyszyć będą tradycyjne węgierskie melodie wykonane przez Laszlo Toth z zespołem.
Podczas Portiusowych podwieczorków nie zabraknie kulinarnych ekspertów. Zbyszek Kmieć oraz Gieno Mientkiewicz poprowadzą podwieczorki portiusowe, podczas których odbędzie się degustacja jedzenia i wina połaczona z pokazem kulinarnym. Kucharze z Restauracji Pod Herbami zadbają o pyszne jedzenie podczas trwania festiwalu na płycie rynku.
Program festiwalu:
Piątek, 23 sierpnia:
16:00-00:00 Pawilony winiarskie na rynku
17:30 Wernisaż wystawy plakatów festiwalowych Krzysztofa Duckiego, historycznych pocztówek węgierskich oraz węgierskich książek- Antykwariat Hetta (wydarzenie trwa trzy dni festiwalowe)
19:00 Uroczysta degustacja win Tokajskich z piwnicy „PORTIUS PINCÉ” – Sala Wystawiennicza, BWA
19:00 Uroczyste otwarcie
19:00 Portiusowy podwieczorek nr 1 "Sery i wina z Węgier" Prowadzący: Zbyszek Kmieć i Gieno Mientkiewicz
21:00 Uroczyste degustacje win z Egeru „ATTILA PETRENY”
SOBOTA, 24 Sierpnia
12:00-00:00 Pawilony winiarskie na rynku
16:00 Portiusowy podwieczorek nr 2 „Przekąski w kuchni Węgierskiej”
17:00 Uroczysta degustacja win z Węgierskiego Siedmiogrodu w Rumunii „FORT SILVAN 47”, „NACHBIL”, „CARASTELEC WINERY”
20:00 Portiusowy podwieczorek nr 3 „ Węgierskie destylaty i polska sztuka zakąski”
21:00 Uroczysta degustacja win Tokajskich z piwnicy „SZEDMAK"
22:00 Koncert Aleksandry Nowak i Daniela Peszko. Piosenki jazzujące
Niedziela, 25 sierpnia
10:00 Start biegu ulicznego „O skarb Portiusa”
12:00-00:00 Pawilony winiarskie na rynku
Bilety na degustacje można zakupić na stronie: https://evenea.pl/event/portiusfestiwal/
red. Patrycja Barna fot. organizatorzy Portius Festiwal